13 engelske matretter du burde prøve

England er kjent for mange av sine "nasjonalretter" og skal du på reise dit så bør du teste ut disse herligetene.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Matkulturen på balløya har i tiår vært uthengt og utskjelt fra både oss her i nord – som om vi har så mye vi skulle sagt – og har blitt spesielt latterliggjort av mer sofistikerte ganer blant våre sørlige naboer i Frankrike og Italia.

I mens det franske kjøkken ble skapt av hovmestre og slottskokker på kongelig befaling, har engelsk mat stort sett oppstått i dunkle ølkjellere under pubmannens svette tilsyn. Fordelen med dette er at i dag er engelsk mat å oppdrive til en billig penge fra landets pubmenyer. Med et nord-europeisk klima følger nord-europeiske råvarer, og engelsk mat har til felles med norsk mat at i bunn og grunn er middagsrettene en variasjon over den klassiske paringen ’kjøtt og potet’. Men det er jo godt det! Vi har samlet tretten klassikere fra det engelske kjøkken.

Scotch Egg

Scotch Egg, altså skotsk egg, får du servert på enhver pub med respekt for seg selv. Det er simpelthen et egg innbakt i kjøtt og brødsmuler. Fint mellommåltid sammen med en øl, og finnes også å oppdrive i dagligvarebutikker som mindre appetittvekkende halvfabrikata.
Scotch Egg

Shepherd’s Pie

Kanskje landets mest berømte pai, og finnes i flere versjoner. Eneste grunnleggende kriterier er at den skal bestå av kjøtt i saus, med et tykt lag potetstappe oppå. Kjøtt og potet her altså.
Shepards Pie

 

Curry

Det må selvfølgelig påpekes at Curry har sitt opphav på det indiske subkontinentet. Med innvandring derfra og med den engelske kolonimaktens omfavnelse av indisk mat, har curryen etterhvert blitt en uunnværlig del av det engelske kjøkken. Finnes i utallige varianter, og serveres gjerne med ris og naanbrød.

 

Sunday Roast

Forvirrende nok betyr ’roast’ stek, ’steak’ betyr biff, og biff betyr oksekjøtt. Sunday Roast er altså oksestek som serveres på søndager, og er å få tak i på enhver pub over hele landet. Serveres med grønnsaker, brun saus, og en svampaktig brødmuffins kjent under navnet ’Yorkshire pudding’.

 

Eton Mess

Eton College er verdens mest beryktede snobbeskole, og har de fleste medlemmene av den engelske kongefamilien, tidligere Statsminister David Cameron, og totalt nitten statsministre i sin alumni-liste. Hakket mindre kjent enn David Cameron er desserten Eton Mess, som oppsto ved skolen på 1800-tallet. Den kan ved første øyekast minne om en pavlova, og består av krem, marengs, og friske bær.

 

Lancashire Hotpot

Dette er Shepherd’s paiens rebelske fetter, som har tatt det drastiske skritt å bytte ut oksekjøttet med lam, og potetstappe med poteter i skiver. Nevnte vi at engelsk mat ofte er variasjoner av kjøtt og potet?

 

Cornish pasty

Cornish pasty er engelskmennenes svar på pølse i brød. En pasty består av butterdeig fylt med – trommevirvel – potet og kjøtt! Og litt turnips og løk, for å være presis. Typisk jernbanestasjonsmat.

 

Toad-in-the-hole

Den soleklare vinneren av listens rareste navn. Padde-i-hullet vil være den norske oversettelsen, og vi skal innrømme at opphavspersonen kunne funnet på noe mer appetittvekkende. Hva blir det neste? Slange-på-taket, hamster-i-vasken?
Uansett –  her dreier det seg om pølser som er bakt inn i en kjempestor Yorkshire-pudding. Med løk og grønnsaker. Retten sjokkerer med sitt fravær av potet.

 

Haggis

I Skottland og på skotske kneiper rundtom i det lange land kan du finne haggis. I Norge ser vi gjerne retten i et negativt lys, og kjenner den best som livretten til den gjerrige skotten Onkel Skrue fra Donald-universet. Retten består av av innvoller fra sau, som hjerte, lever og lunger, ispedd havregryn og løk. Vi vet hva du tenker – nam, nam, nam! Den kan heldigvis oppdrives hermetisk så du kan ta med deg et lass hjem.
Haggis

Laverbread

Når vi har tatt med en skotsk rett, er det på sin plass å kvotere inn en walisisk rett også. Laverbread ville her hjemme blitt klassifisert som et pålegg. For å lage laverbread må du anskaffe litt tang og tare, koke det, og kverne det til en fin puré. ’Walisernes kaviar’, som enkelte hevder.

 

Banoffee Cake

Butterdeig, banan, krem og karamell utgjør denne deilige desserten. Husk å ha telefon med nødnumre klar før hjerteinfarktet inntreffer.

 

Ploughman’s

Ploughman’s er blant nasjonens mest kjente sandwicher. Her får du hvitt brød med cheddar og syltet agurk eller løk. Serveres gjerne i separate deler, med øl. Typisk lunsjmat.

 

Cucumber sandwich

Brød med agurk høres ulidelig smakløst ut, men fungerer faktisk overraskende bra. Serveres gjerne til te, så den milde smaken gir spillerom til tonene fra teen, i tilfeller der kraftig ost eller kjøttpålegg ville vært overdøvende. Lyst brød, kremost, agurk, ferdig.

 

Utrustet med all denne kunnskapen vet du nå godt hva du skal se etter neste gang du krysser Nordsjøen for en ferietur. God appetitt!