10 gratis opplevelser i Storbritannia

England har et prisnivå som ligner Norge, og en ferie kan fort bli dyr med mindre man planlegger godt.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Heldigvis har landet også en rekke gratis turistattraksjoner for både store og små. Vi har samlet ti gratis steder verdt å besøke på de britiske øyer.

Stonehenge

Stonehenge er blant Englands mest ikoniske severdigheter. Den mystiske steinformasjonen ble satt sammen av en keltisk stamme for flere tusen år siden, og man vet enda ikke hva som var dens funksjon, eller for den saks skyld hvordan den ble bygget. Uten moderne heisekraner og verktøy må det ha vært en formidabel oppgave å heise de flere tonn tunge steinene. Dette har gitt opphav til flere konspirasjonsteorier som påstår at romvsener må ha vært involvert i byggingen, og at Stonehenge har symbolsk verdi for marsboere. Dra til Stonehenge og bedøm selv – romvesener eller ikke?

White Cliffs of Dover

Fra de hvite klippene i Dover kan du på skyfrie dager skimte Frankrike i horisonten på den andre siden av den engelske kanal. Klippene er kjent fra flere filmer, og har preget mang et engelsk postkort. Ligger to timer øst for London med bil, og lett tilgjengelig med buss.

Bath

Bath er en av Englands vakreste byer. Som navnet tilsier, er Bath kjent for sine romerske bad, som for øvrig er Englands eneste naturlige varme kilder. Her kan du vandre i timesvis i historisk bebyggelse, og nyte en terapeutisk dukkert i et romersk steinbad. Stolte lokale beboere har i en årrekke tilbudt gratis omvisninger i byen, noe vi kan anbefale på det varmeste.

Botanisk hage, Edinburgh

Edinburgh Botaniske Hage kan skilte med 13,302 forskjellige plantearter. Inngang er gratis, i motsetning den for eksempel den rådyre Kew Gardens i London. Hvis du har grønne fingre og befinner deg i Skottland, er Edinburghs botaniske hage et must. Byen har også et rikt kulturliv og flere historiske severdigheter, så det finnes mange grunner til å legge en helgetur til Edinburgh.

Tolkien Trail, Birmingham

I skoglandskapet utenfor Birmingham kan du være med på omvisning der J.R.R. Tolkien, forfatteren av Ringenes Herre, bodde i sine yngre år. Flere av stedene på ruten sies å ha inspirert Tolkien, og du skal ikke se bort fra at du kan finne litt inspirasjon selv. Den mest ihuga Ringenes Herre-fansen kan legge turen til begynnelsen av september, da det arrangeres en Ringenes Herre-festival med besøkende fra hele verden.

British Museum

British Museum er Englands mest kjente museum, og har gratis inngang til sine faste utstillinger. Her kan du vandre i timesvis og se på romerske skulpturer, kinesiske vaser, aztekiske masker, zulu-våpen, med andre ord gjenstander fra omtrent alle kulturer du kjenner fra verdenshistorien. Museet ligger sentralt i London, og har flere omkringliggende kafeer og restauranter. Området rundt museet har også flere antikvitetsbutikker hvis du blir så inspirert at du bare bruke noen tusenlapper på din egen greske vase eller Maori-spyd.

Sheffield Winter Garden

Sheffield huser Europas største glasshus. Over 2000 planter dyrkes i dette enorme drivhuset, og trives året rundt. Både arkitektur-og blomsterentusiaster bør ta turen til dette imponerende landemerket, der du kan oppleve vårens blomstring når som helst på året.

Eselpark, Sidmouth

I Sidmouth i Sør-England finner du en egen park dedisert til esler og deres velvære. Parken er perfekt for barnefamilier, for her kan man hilse på flere hundre forskjellige esler, gå tur med dem, mate dem, og selvfølgelig velge iblant et stort utvalg esel-relaterte produkter i butikken. Parken har stort fokus på dyrevelferd, og du kan stole på at eslene trives i den store parken i Sidmouth.

Katedral, Durham

Ifølge enkelte er Durham katedral verdens flotteste katedral. Katedralen ble bygget i det ellevte og tolvte århundre, og regnes som et av de ypperste eksemplene på normannisk arkitektur. Katedralen står på UNESCOs liste over verdensarv, og er Durhams klart mest populære turistattraksjon. Det holdes daglig messe, og vi anbefaler å ta turen innom når Durham Cathedral Choir synger salmer, noe de gjør daglig. Her kan du la tankene fare til fordums tider og drømme deg tilbake til Englands mytiske middelalder, da landet var bebodd av drager, enhjørninger, og riddere i skinnende rustning.

Buckingham Palace, London

Vaktskifte utenfor Buckingham Palace er en vinner blant Londons turisthorder, og det med god grunn. De rødkledde vaktene med de høye, svarte, pusete hattene er blant Englands mest berømte symboler. Hver dag kan du se vaktskiftet på ’The Mall’ utenfor Buckingham Palace, da vaktene trer av og blir erstattet av et nytt, identisk regiment. Med imponerende disiplin, takt og presisjon er vaktskiftet en oppsiktsvekkende skue, og det er alltid gratis. Husk å sjekk når dagens vaktskifte foregår, da dette kan variere fra dag til dag.