Midt i Sørøst-Asias smørøye – Singapore

Blant alle Sørøst-Asias herligheter finner man spennende Singapore.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Byen som i mer enn 700 år har vært en regional og global og er en herlig sammensmeltning av Asias kultur og mat pakket inn i en moderne, ren og strengt regulert storby.

Turister, handelsreisende og opportunister fra hele verden trekkes med god grunn til det som er en av de store finansielle og logistiske sentrene i Asia. Hit reiser de blant annet for å oppleve dyre og storslåtte turistaktiviteter som Resorts World Sentosa med Universal Studios, sin kabelbane og sine strandklubber eller shopping i utallige kjøpesenter.

For de som reiser på et budsjett er dette gjerne ikke så aktuelt. Heldigvis er det ikke dette som er unikt med Singapore, for skal du oppleve det må du nemlig lete helt andre steder.

Smeltedigelen Singapore

Den multikulturelle biten av Singapore er det som bør oppleves. Selv om byen ligger på tuppen av den malaysiske halvøyen er det en hovedvekt av folk med ulik kinesisk avstamning i tillegg til store befolkninger med indiske opphav, malayer og mange titalls andre.

Dette har resultert i at man i én og samme by kan man finne et mylder av lokalsamfunn tuftet på ulike kulturer, språk og religioner. Områdene Little India, Chinatown og Kampong Glam, som er store levende samfunn av henholdsvis indisk, kinesisk og malay opprinnelse, er kanskje de tydeligste tegnene på dette. Å bare vandre rundt for å se, høre og oppleve er høyst anbefalt.

Kontrasten mellom gammelt og nytt er også interessant i Singapore. I et land der man gjerne river ned og bygger nytt fremfor å bevare det gamle er det lett å finne nye storslagne byggverk og lignende.

Marina Bay Sands

For eksempel er en vandring gjennom Gardens by the Bay og en tur opp i Marina Bay Sands (gratis inngang gjennom en av barene på toppen) for å nyte utsikten anbefalt. Du kan få et godt inntrykk av det «gamle» Singapore ved for eksempel vandre langs Boat Quay eller ta en real sykkeltur på Pulau Ubin.

I tillegg til dette vil vi sterkt anbefale å besøke blant annet den kinesiske hagen i Jurong, med en tur innom skilpaddemuseet, og en sykkeltur på sykkelveien langs East Coast.

Mat-mekkaet Singapore

Den viktigste ting å oppleve i Singapore er antageligvis maten. Her finner du en herlig miks av alt Asia har å by på i tillegg til flere innslag av det vestlige kjøkken. Spesielt finnes det mye kinesisk, indisk og malay mat her, i tillegg til blandingskjøkken som for eksempel Peranakan/Nonya, en blanding mellom kinesisk og malay.

Spisestedene her varierer fra fine dining i verdensklasse til noe av verdens beste og rimeligste gatemat. Et vanlig syn er en av de mange «food courts» eller «hawkers» som finnes rundt om i byen. Dette er spisesteder med bord og stoler lokalisert i midten av lokalet og gjerne et titalls ulike hull-i-veggen-restauranter lokalisert rundt hvor du kan velge å vrake mellom det du liker best. Dette er billig, enkelt og den typiske singaporeanske måten å spise lunsj på. Det bør også nevnes at to av Singapores hawkers også har fått sin egen Michelin-stjerne, ikke verst for et måltid til 30 kroner.

Finn ny steder

Steder som Smith Street i Chinatown, Little India og Arab Street er bra for å begynne matopplevelsene. Ryktene sies at man blant annet kan få noe av den beste og billigste indiske maten i verden fra hawkers i Little India. Er man ute etter et herlig satay-måltid på gata er Boon Tat Street sterkt å anbefale. En del av gata stenges hver kveld og gjøres om til en eneste stor satay-fest. Noen av de karakteristiske rettene man ellers bør få med seg inkluderer Chili Crab Crab, Laksa og Chicken Rice.

Overnatting

Billig overnatting er ikke det Singapore er kjent for, og det beste trikset er å bo i et område litt utenfor sentrumsområdet for så å heller benytte seg av det billige transporttilbudet inn til  sentrum. Områdene man gjerne bør lete er i utkanten av Chinatown, Little India, Changi, Kallang og Geylang

I tillegg finnes det et utvalg av rimeligere hosteller og til og med såkalte «kapselhoteller» om man skulle ønske å spare mer penger.

Transport

Selv om Singapore er ett av de tettest befolkede stedene i verden er det overraskende lett å ta seg rundt. Fotgjengere er dessverre ikke veldig prioritert i bybildet, men hele landet kan man likevel reise på langs på rundt 1,5 timer med offentlig transport. Den billigste måten å komme seg rundt på er å kjøpe et kort til tunellbanen (såkalt ’MRT’) som kan ta deg dit du trenger å komme for rundt 5 – 20 kroner per tur.

Taxi er også veldig billig og effektivt i Singapore. De finnes over alt og en kan regne med å betale rundt 50 – 60 kroner for en «normal» taxi-tur. Er man mer enn to personer kan det fort lønne seg å ta taxi istedenfor MRT på lengre turer. Et ekstra tips som kan spare deg penger på taxiturer er å laste ned transport-appen ’Grab’ som lar deg velge mellom taxi og privatbiler etter hva som er billigst på den gitte reisen.

Husk også at Singapore ikke minst er en av de største knutepunktene for flyreiser i Sørøst-Asia med billige reiser i alle himmelretninger.