15 ting som er greit å vite når du reiser som gravid

Å reise som gravid kan være tøft, særlig om man er høygravid. Det er alikevel noen ting man bør huske på for å få en fin reise.

15 tips for deg som er gravid på reise

1Den beste tiden å reise er mellom uke 14 og 27

Når du er ferdig med din første trimester er du også sannsynligvis ferdig med alle ubehangelige symptomene sommorgenkvalme og trøtthet. Etter første trimester er sjansen for spotantabort også svært redusert, så du kan reise uten beskymringer.

2Velg fly eller tog fremfør buss

Hvis du har muligheten til å velge måten du reise på er det anbefalt å bort buss og heller reise med fly eller tog. Busser har ofte smalere sete, liten avstand mellom gangene og dårligere toalettfasiliteter. Derfor er det større sjanse for å få ha en mer ubehalige reise.

3Å fly er ikke så farlig som man tror

Mange er beskymret for stålingen man er utsatt for når man flyr, men det er ingen grunn til å beskymre seg. Under normale forhold er strålingen såpass liten at verken du eller din baby kommer til å bli påvirket. Stråling kan derimot være høyere under solstrorm, og hvis du vil unngå å fly da kan du enkelt sjekke på nettet når og hvor solstormer intreffer.

4Prøv å begrense reisetiden til maks 5-6 timer

Det er viktig å holde seg aktiv når man er på reise. Hvis du sitter i ro for lenge, kan det gå utover blodsirkulasjonen, og i verste fall forsårsake blodpropp. Hvis du reiser med bil, stop gjerne så ofte som mulig for å strekke på seg. På fly, tog og buss kan du spasere litt i gangene for å få holde blodsirkulasjonen i gang.

5Ha en kopi av din helsehistorikk med deg

Det kan være nyttig å ha med seg i tilfelle du trenger å gå til en lege mens du er bort eller blir lagt inn på et sykehus. Det er spesielt relevant hvis du reiser til utlandet og ikke kjenner helsesystemet særlig godt.

6Pass på magen din

Mange land har bakterier som norske mager ikke er vant til. Å få løs mage kan være vanskelig å bli kvitt, da ikke alle medisiner mot løs mage egner seg for gravide. Hvis du vil være føre var, unngå fersk frukt med mindre den har et tykt skall du kan skrelle av (f.eks: bananer og appelsiner). Unngå også vann fra springen og heller gå for vann på flaske.

7Unngå å dra steder hvor vaksiner er nødvendig

Hvis du har lyst til å dra til mer eksotiske steder som krever at man blir vaksinert, er det lurt å vente til etter fødselen. Det er generelt ikke farlig å bli vaksinert som gravid, men det er ikke anbefalt. Det er kun levende vaksiner gravide ikke kan få, det vil si mot gulfeber, BCG, MMR (meslinger, kusma, røde hunder), vannkoppevaksine, levende poliovaksine (brukes ikke i Norge) og levende tyfoidvaksine. Sjekk med din fastlege før du får vaksine.

8Ha med sunne snacks

Det er viktig å spise sunt under hele svangerskapet. Når man reiser, kan det være vanskelig å få tak i sunn mat (eller mat generelt), så pass på å ha med deg nøtter, frukt eller andre snacks du liker for å holde deg mett og fornøyd.

9Slapp av!

Når man er på ferie, har man lyst til å se og oppleve alt. Men å være gravid er ingen enkel oppgave. Kroppen din har faktisk et lite menneske voksende inni seg, så husk å ha nok pauser slik at du får slappet av ordentlig.

10Reise som høygravid

Selv om det ikke er anbefalt å reise etter ukte 36, kan du fortsatt gjøre det. Mange flyselskaper krever en legeerklæring på at du er frisk og det er trygt for deg å reise, så skaff det på forhånd hvis du skal reise sent i svangerskapet.

11Unngå sterk varme og sol

Mange lengter etter varmere strøk eller en spahelg for å gjøre graviditeten litt behangeligere. Det er ingenting i veien for å en dag på stranda eller på spa, men unngå direkte sol eller lengre opphold i saunaer. Gravide har generelt en høyere kroppstemperatur enn andre, så det er lettere å bli overopphetet.

12Drikk nok vann

Å være dehydrert er ikke bra for noen, spesielt gravide. Pass på å ha nok vann med deg på tur, spesielt hvis du flyr. Luften på fly er spesiell tørr og du blir dehydrert fortere enn vanlig. Dehydrering kan i verste fall føre til for tidlig fødsel.

13Hold kvalmen unna

Hvis du reiser under første trimester eller du blir generelt plaget med kvalme, husk å pakke med noe ingefærte eller ingefær godteri. Ingefær har blitt brukt mot kvalme i mange generasjoner.

14Sitt foran på fly

Hvis du er redd for å fly eller vil sikre deg mot turbulens, resever en sete helt foran på flyet. Jo lenger foran man sitter, dersto mindre turbulens kjenner man. Du kommer også mærmere utgangen og kommer deg fortere av flyet!

15Nyt spesialbehandling

Å være gravid er en krevende oppgave og, spesielt mot slutten av svangerskapet, kan kroppen din være ganske sliten. Ikke nøl med å be om spesialbehandling på fly og hoteller. Du blir overraske over hvor behjelpepig folk kan være!