Reise med håndbagasje: dette må du huske på

Å reise kun med håndbagasje kan være veldig befriende og tidsbesparende, spesielt når du skal finner frem til nye steder eller rekke bus eller tog til neste destinasjon.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Å pakke lett er en kunst. Du blir tvunget til å tenke mer nøye på hva du faktisk trenger, inngå kompromisser med seg selv eller din reisepartner, og planlegge turen din bedre. Husk at å reise med lite bagasje skal gjøre livet ditt enklere, så ikke kutt ut nødvendigheter bare for å spare plass.

Før du pakker

Men før du pakker en liten koffert og legger ut på tur, må du huske at det er ikke alt som er lov å ha med. EU og EØS sine regler dikterer hva du kan ha i håndbagasjen, mens flyselskaper bestemmer over størrelse og vekt. Det finnes noen generelle regler, men sjekk alltid med flyselskapet du reiser med. Hvis du er i tvil om noen av gjenstander du trenger å ha med er lovlig eller ikke, kan du lese mer om Avinor sine regler for håndbagasje.

Størrelse og vekt

Før vi snakker om hva man kan og ikke kan ha i kofferten, må du vite at det ikke finnes en standard størrelse på håndbagasje. De fleste flyselskaper tillater ikke en håndbagasje som er større enn 55x40x20 cm. Noen få krever at den skal være enda mindre enn det. To ganske store flyselskaper, Qatar Airways og KLM, tillater for eksempel håndbagasje som er kun 55x35x20 cm.

Hvis du skal investere i en liten koffert eller bag og vil være på den sikre siden, kan det være lurt å gå for en mindre størrelse. Grunnen til det er enkel: jo mindre koffert du har, desto mindre plass du har til å pakke. Det kan kanskje høres ut som en dårlig ting for noen, men saken er at du kommer til å fylle opp den kofferten du har, uansett størrelse. Dermed, hvis du starter med en mindre koffert, er sannsynlighet for å overpakke også mindre.

Vekten

Når det gjelder vekt på kofferten, er det store variasjoner blant flyselskapene. Qatar Airways tillater for eksempel kun 7 kilo, mens KLM lar deg reise med så mye som 12 kilo. Her er en kjapp oversikt over kravene de ulike selskapene har. Vi anbefaler at du undersøker grundig på egenhånd før du reiser. Overvekt kan resultere i at du må sjekke inn bagasjen mot ekstra avgifter eller i verste fall at ikke blir tillatt å ta med deg bagasjen ombord.

Væske/flytende

Mange produkter vi bruker i hverdagen blir regnet som flytende. Ting som parfyme og sminkefjerner er selvforklarende, men også alt som kommer på tube eller spraybokser er underlagt denne kategorien. Det viktigste du må huske på er at hver eneste beholder ikke må overstige 100 ml (1 dl), og til sammen kan du ikke ha med mer enn 1 liter av flytende produkter. Begrensningen på 100 ml gjelder for volumet på flasken, ikke innholdet. Det betyr at hvis du har en 500 ml flaske med litt flytende oppi, blir du bedt om å kvitte deg med den før du går gjennom sikkerhetskontrollen.

Livsnødvendige medisiner og barnemat er de to eneste tingene som er unntaket til denne regelen, men du må være forberedt på å gjøre rede for at det du har med er virkelig nødvendig.

Taxfree på mellomlanding

Reglene for væske gjelder ikke for flytende som du kjøper i taxfree på en mellomlanding. Det eneste som kreves er at det forsegles i en pose og kvitteringen er synlig. Når du kjøper noe i taxfreebutikken, må du opplyse personalet i kassen om at du skal fly videre og de vil ordne alt for deg.

Helt forbudt

De fleste kjemikaler som kan være brennbare eller eksplosive (bortsett fra små sprayflasker under 100ml) er helt forbudt å ha med. Fyrstikker er heller ikke tillatt å ha med. Det samme gjelder våpen. Hvis du trenger å ha med våpen, må du sjekke det inn. En annen kategori som ikke er lov å ha med er skarpe gjenstander som kan påføre andre skade. Gjenstander som kniver og verktøy går under denne kategorien, men også en del vanlige gjenstander, som for eksempel barberblader og høvler havner også i denne gruppen. Hvis du trenger det på reisen er det lurt å kjøpe det du trenger når du kommer frem.

Mens du pakker

Nå som du vet restriksjonene på hva du kan ta med i håndbagasjen, kan vi grave litt mer i hva du skal pakke og hvordan du kan få mest mulig ut av plassen du har.

Klær

Klær og toalettsaker er kanskje det første de fleste av oss pakker, og mange har en tendens til å ta med seg litt for mye. Tusenvis av “hva om..” spørsmål dukker opp på en gang og man prøver å få med seg nok ting til alle anledninger. Sannheten er at sannsynligheten for at de fleste anledninger du forstiller dukker opp er veldig liten.

Husk at uansett hvor du reiser, er mulig å vaske klær der. De fleste hoteller tilbyr vaskeservice og de fleste byer har myntvaskerier. Hvis du skal til et sted på landsbygda, kan det være lurt å pakke med litt vaskepulser.

En annen god regel er å pakke tre par av alt: et plagg å ha, mens det andre vaskes og det tredje tørkes. Den regelen kan brukes på alt, bortsett fra bukser. Det er anbefalt å ta med maks to stykk, fordi de blir skitne sjeldnere enn t-skjorter og kjoler. Når det gjelder sko, er det lurt å begrense seg til to par, fordi sko tar mye plass i bagasjen. Ha det største paret mens du flyr og pakk den andre.

Hvis du reiser til kaldere strøk kan pakkingen blir litt vanskeligere enn hvis du skal til Syden. Tre par regelen er fortsatt nyttig, men vi anbefaler at du også vurderer kvaliteten på plagg du tar med. Tykke genseren er ikke alltid de varmeste. Plagg som er laget av bedre stoff, for eksempel Merino ull, er som regel mye tynnere og tar mindre plass, men varmer like godt. Det kan også være lurt å ta med seg en jakke som er vann- og vindtett, fordi du kan ha på litt mindre klær under og fortsatt holde deg varm.

Toalettsaker

Toalettsaker kan bli en vanskelig ting å pakke, spesielt på grunn av reglene for hvor mye flytende du kan ha med i håndbagasjen. Mange butikker selger små flasker som oppfyller disse kravene. Du kan finne de på vanlige butikker som Clas Ohlson og Tiger, eller kjøpe alt på nett.

Husk også at som regel trenger du mindre toalettsaker enn det du tror. De fleste hoteller og hosteller tilbyr såpe, shampo og balsam. Hvis ikke, er det alltid mulig å kjøpe ting på stedet. Flyplasser selger også små flasker med nødvendige toalettsaker i reisestørrelse.

Underholdning

Det er ganske naturlig å ha med noe å lese på eller et par guidebøker om steder du skal besøke. Takket være teknologi kan alt dette erstattes av din smarttelefon. Du kan lett laste ned e-bøker eller lydbøker og ha nok underholdning til en hel ferie. Alle de mest kjente guidebøkene finnes også i e-bok format. Om bøker ikke er din stil, finnes utallige apper som forteller deg om de beste restaurantene og severdigheten, setter deg i kontakt med lokale folk eller viser steder som ikke er kjent for de fleste turister.

Det eneste du trenger å huske er lader og eventuelt en strøm konverter hvis stikkontaktene dit du skal er annerledes enn hjemme. Det kan også være lurt å investere i en nødlader. Det siste året har de blitt ganske lett å få tak i og i tillegg ganske rimelige i pris. Hvis du kjøper en som lagrer litt mer strøm, kan du lade mobilen din ca 3-4 ganger.