Mange land i Europa har innført midlertidig grensekontroll der man tidligere kunne reise uten pass. Kravet om gyldig reisedokument er også innskjerpet hos flyselskapene. Nå kan man ikke lenger kan reise med bankkort eller førerkort som bevis for sin identitet.
Eller ’følg denne listen, så slipper du å tenke før du reiser’! Vi har nemlig samlet all informasjonen du trenger før du skal reise utenlands i denne praktiske sjekklisten:
Gyldig pass
Ikke bare må du huske å ta med deg passet ditt- du må også forsikre deg om at det er gyldig. Dette virker kanskje innlysende, men det er ikke tilfeldig at køen for nødpass er ekstra lang om sommeren når mange skal på ferie.
Førerkort/legitimasjon
Hvis du skal kjøre bil må du ha med førerkort, men det kan også være lurt å ha med som ekstra legitimasjon. Det er ikke alle som ønsker å ha med seg passet sitt på dansegulvet, men mange nattklubber og barer krever legitimasjon for inngang på samme måte som i Norge. Flere land er ukjent med legitimasjonen på baksiden av norske bankkort, og det kan fort oppstå forvirring. Med mindre du vil bruke kvelden på en inngående forklaring av oppbygningen av norske fødselsnummer kan det være lurt å ta med alternativ legitimasjon.
Visum
Sjekk om du trenger visum for å reise dit du skal, og søk i god tid før avreise. Mange land er kjent for å bruke veldig lang tid på å behandle visumsøknader. Har du ikke visum kan du rett og slett bli nektet inngang til landet. På Utenriksdirektoratet sine sider kan du søke opp landet du skal reise til for praktisk informasjon samt sjekke krav om visum
Vaksiner
Sykdom pådratt i utlandet kan ødelegge ferien, men også ha konsekvenser for helsen din når du er tilbake. Her er det ikke noe poeng i å ta noen sjanser, ta de anbefalte vaksinene for det landet du skal reise til.
Sjekk hvilke vaksiner du bør ta for de ulike feriedestinasjonene her
Reiseforsikring
Ferien blir langt mer vellykket hvis du ikke risikerer å bli ruinert under oppholdet; en god reiseforsikring tar seg av denne eventuelle bekymringen. Finn den billigste reiseforsikringen her:
Europeisk helsetrygdkort
Dette lille blå kortet gir deg rett på samme standard helsehjelp som innbyggerne av landet du ferierer i, innenfor alle EØS-land og Sveits. Alle norske statsborgere og innbyggerne av landene det dekker har krav på dette.
Hvis du ikke har et kan det bestilles her
Penger
På UD sine sider kan du sjekke valutaen til landet du skal reise til. I mange land både i og utenfor Europa bruker man i hovedsak kontanter snarere enn kort som betalingsmetode. Det er i tillegg god praksis å ha med seg et ekstra bankkort eller kredittkort som man gjemmer bort i bagasjen når man er ute på dagstur. Hvis lommeboken din skulle bli frastjålet eller uforutsette kontobevegelser skulle skje under oppholdet, slipper du å stå der pengelens med skjegget i postkassa.
Mobil
Sjekk vilkårene i mobilabonnementet ditt før du reiser så du vet hva det dekker. Noen mobiloperatører tilbyr fri bruk av data i norden eller Europa. Andre krever fortsatt krever priser som hadde rettferdiggjort en telepatisk transport snarere enn en telefonsamtale. Ofte kan du kjøpe tilleggspakker for utenlandsoppholdet så du kan bruke mobilen din relativt fritt også på ferie, dette bør du snakke med telefonoperatøren om før avreise.
Tips: Hvis du er over middels mobilavhengig og skal på backpacking eller en annen type ferie hvor tyveri og forsvunnede artikler ikke er usansynlig, kan du ta med en ekstra mobil og SIM-kort så du er sikret hvis uhellet skulle være ute.
Reisedokumenter og annen reiseinformasjon
Dette kan for mange virke litt retro, men det er absolutt en god idé å ha med seg reisedokumenter, adresse til stedet du skal bo, telefonnumre og annen viktig informasjon i en bok eller mappe. Heldigvis er all denne informasjonen som regel tilgjengelig gjennom smarttelefonen. Mobilbruk i utlandet (så vel som her hjemme) kan påvirkes av dårlig dekning, flatt batteri eller tyveri. Ikke gjør deg så avhengig av mobilen din at ferien blir ødelagt hvis den går dukken.
Elektrisk
Vi har som kjent gjort oss nokså avhengig av teknologiske hjelpemidler, så husk for all del å ta med det du trenger av ladere, samt en adapter som passer stikkontaktene til reisemålet ditt. En nødlader/powerbank til telefonen kommer som regel også alltid godt med.
Medisiner
Hvis du er avhengig av reseptbelagte medisiner bør du ta disse med deg på reise. Også for plager som ikke er kroniske, men som du vet plutselig kan oppstå, slik som allergier, magesjau, osv. Dette kan spare deg for en dag brukt på det lokale legekontoret istedenfor den lokale restauranten!
Med disse tingene på plass er du godt rustet til å nyte ferien til det fulle! Da er det bare pakkingen som gjenstår.. (link til artikkel om hva man bør pakke).
Foto credit: iStock.com/scyther5