Solskinn og ørken på budsjett

Vi har sett på hvor, når og hvordan du bør reise for å få en budsjettferie til Nord-Afrika.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Nord-Afrika er populært som aldri før, og nordmenn har i lang tid feriert i spesielt Tunisia, Marokko og Egypt. Ferieperler som Sharm-el Sheikh og Marrakech tilbyr mer stabilt vær enn Kanariøyene eller Mallorca i vinterhalvåret, og ofte til en billigere penge.

Marokko

Marokkos mest populære destinasjoner er Marrakech, Fez, og Agadir, hvorav kun Agadir er en badeby. Så hvis strand og badiger en prioritet, bør valget være enkelt.

Det er allikevel til Marrakech du finner de aller billigste billettene – faktisk ofte de billigste billettene til ’syden’ overhodet. Prisene varierer fra noen hundrelapper til flere tusen i løpet av året, så det gjelder å følge med over tid og følge med på kampanjebilletter.

Prisnivået i Marokko er lavt, og spesielt Marrakech byr på spennende vandringer i byens gamleby og basarer, en aktivitet som kan være helt gratis, hvis du spiller kortene dine riktig. Souk, riad og hamaam er viktige begreper i Marokko, og alle utgjør en viktig del av turismen. Souk betyr marked eller basar, riad er betegnelsen på et klassisk marokkansk hus med bakgård, og hamaam betyr bad eller badehus og byr på forfriskende spabehandlinger til en relativt billig penge.

Tunisia

Hovedstaden Tunis og Sousse er Tunisias mest populære reisemål, og har lignende prisnivå som Marokko. Tunis byr på smågater og basarer på linje med Marrakech, i tillegg til det berømte Bardomuseet. Tunis’ medina, eller gamleby, bærer preg av å ha vært under den franske kolonimakten, og byr på en raffiert blanding av arkitektoniske stiler.

Sousse er både markedsby og badeby, og er populært blant både barnefamilier og par. Byens medina, eller marked, er skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Byens hovedmoske er en av regionens eldste, og ble bygget rundt år 850.

Adventure-turer av ymse slag er populære blant besøkende til Tunisia. Trives du best på hesteryggen kan du ri rundt i ørkenen, eller forsøke deg på an kamel eller esel. For den som vil få opp adrenalinet finnes turer med ATV, motorcross eller ’beach buggy’.

Egypt

Tross til tider politisk uro holder Egypt seg godt som turistmål, noe det har gjort for oss europeere i flere hundre år. Vår fascinasjon for pyramidene og Nilen ser ingen ende, og er i våre dager komplementert med flere badesteder som kanskje er mer familievennlige enn en kameltur gjennom ørkenen i 46 grader. Sharm el-Sheikh er et eksempel på et slikt badested, men er bare en av mange ved Rødehavet. I tillegg til badeliv byr Rødehavet på spektakulær snorkling og dykking. Heldigvis for deg som trives best på budsjett er turismen til Sharm el-Skeikh forholdsvis sesongbasert, så det kan dermed dukke opp spektakulære tilbud på både pakkereiser og flyreiser i lavsesongen. Hold øynene åpne!

For deg som heller vil gå i de fordums eventyreres fotspor og utforske landets legendariske pyramider og statuer, finnes det også måter å gjøre dette på en billig måte.

Giza er det mest populære pyramide-komplekset, og ligger ikke langt unna Kairo. Dermed sparer du reiseutgifter i forhold til de andre pyramidene i landet. Inngang til Giza koster ti dollar, og budsjettreisende vil kanskje unngå de dyrere billettene for å gå inn i et gravkammer, og heller fokusere på å ta inn inntrykkene fra utsiden.

Elvetur på Nilen

Elvetur på Nilen er et legendarisk cruise, gjort berømt av Markus Antonius og Kleopatra i romertiden, og i nyere tid av påskedetektiven Hercule Poirot i ’Døden på Nilen’. Elvebåtene finnes i alle prisklasser, og hvis du skal reise som Poirot må du nok bla frem mange tusenlapper for å tangere den snobbete belgierens dyre smak.

Når du befinner deg i Kairo, er det verdt å ta turen innom det Egyptiske Museet, som huser verdens største samling antikviteter fra det gamle Egypt. Egypterne er ekstremt stolte av sin historie, og under revolusjonen i 2011 strømmet folk til dette museet og dannet et sivilt borgervern rundt bygningen for å hindre plyndring og vandalisme av kulturskattene. Sfinksens hjemland kan med andre ord by på noe for enhver smak.

Så med denne guiden som utgangspunkt er det bare å være på utkikk etter kampanjebilletter til regionen som dukker opp med jevne mellomrom. Husk solkrem!