Disse byene i Øst-Europa må du besøke i år

Øst-Europa er som oftest billigere enn i vest, og tilbyr minst like gode ferieopplevelser. Vi har samlet et knippe nye og mer etablerte destinasjoner i Øst-Europa.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Budapest

Budapest, Ungarns hovedstad, har vært et populært turistmål i en årrekke. Byen er spesielt berømt for sine naturlige varme kilder og spa-klostre som ligger rundt i byen. Byen er delt i to av elven Donau, og de to delene har navnene Buda og Pest. Klarer du å gjette hvordan byen har fått navnet sitt fra? Vi håper det.

I tillegg til varme kilder huser byen hyggelige smågater, et yrende uteliv, og gamle slott. Buda-siden har fått den viktigste historiske bebyggelsen, i tillegg til mindre attraksjoner som for eksempel en lang labyrint under byens hovedborg (sval tilflukt på varme sommerdager, anbefales). På Pest-siden finner du presidentpalasset og de mest folkerike gatene, brorparten av utelivet, og de beste shoppinggatene.

Timisoara

Timisoara er en liten by i Romania. Det var her revolusjonen i 1989 begynte, som til slutt styrtet den forhatte diktatoren Ceausescu, og gav momentum til demokratiske bevegelser over hele Øst-Europa. Timisoara har vakker bebyggelse fra 1800-tallet, hvorav det meste er malt i sterke farger, og iblant kan det se ut som du er i et godteri-land med turkise, rosa, og grønne bygninger i deilig glorete farger. Byen er eksepsjonelt billig, og har ingen horder med turister (enda). Flere hyggelige puber, et stort studentmiljø, og en sjarmerende stemning preger byen. En tur hit kan gjerne kombineres med en tur til Beograd, som ligger omtrent tre timer sør-over med tog, på den andre siden av den serbiske grensen.

Beograd

Beograd er Serbias hovedstad, og denne arketypiske Øst-europeiske byen har vært setting for flere James Bond-scener, og base for flere Sovjetiske filmskurker og spioner. Byen har en lang og rik historie, og et legendarisk uteliv. Utelivet, allerede godt etablert som et regionalt sentrum, fikk en sterk oppsving under NATO-bombingen av byen i 1999, da en krigstrøtt serbisk befolkning begynte å bokstavelig talt «party like it’s 1999». Den mest berømte komponenten i byens uteliv er ’Splavz’, partybåtene som har ankret opp på ’Nye Beograd’-siden av byen, og dunker techno over vannspeilet til solen står opp. I tillegg finnes selvfølgelig flere jazzklubber, barer og nattklubber rundt omkring i byen.

Bucuresti

Bucuresti er Romanias hovedstad og kulturelle sentrum. Byens viktigste severdighet er ovennevnte diktator Ceausescus presidentpalass, som er blant verdens største bygninger. Bygget er verdens nest største administrative bygning, kun slått av Pentagon i Washington D.C. Bygget er trolig verdens tyngste bygning målt i masse, med en anslått vekt på rundt fire millioner tonn.

Sarajevo

Du kjenner kanskje navnet best i konteksten ’skuddene i Sarajevo’ fra historiebøkene dine på skolen, som refererer til skuddene som drepte Prins Ferdinand av Østerrike-Ungarn i 1914 og utløste første verdenskrig. Broen der skuddene falt står den dag i dag, og byen har en spennende historie som strekker seg århundrer tilbake. Byen er en stolt multikulturell by, og arkitekturen er kjent for å inkorporere både ortodokse, katolske og muslimske elementer, for å representere de tre største befolkningsgruppene. Sarajevo har en avslappet atmosfære og en tilbakelent befolkning det er enkelt å komme i prat med. Vakre grønne åser tårner seg opp rundt hele byen, og noen masete storbyfølelse er helt fraværende, til tross for at det er landets hovedstad.

Orhid

Lake Orhid er blant Makedonias og Albanias soleklare turistfavoritter, og i det hele tatt en av Europas vakreste innsjøer. Vi skriver Makedonia og Albania da innsjøen ligger på grensen mellom de to landene. Sjøen er et kjent reisemål på Balkan, og området kan by på alt fra fjellandskap til biltur til varme strender. Sjøen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1979, og må sies å være blant sørøst-Europas viktigste destinasjoner overhode.

Varna

Varna regnes som Bulgarias maritime hovedstad, og altså motstykke til landets innlandshovedstad Sofia. Byen er både en fullverdig regional hovedstad, med kjøpesentre og nabolag og rådhus og alt som hører med, mens det samtidig er en badeby sterkt tilpasset byens strandturister.

Riga

Rigas gamleby er blant Europas mest berømte, og det med god grunn. Det sjarmerende bebyggelsen fanger godt Østersjøens kultur og uttrykk. Riga har lenge vært sentrum for kunstnere, bohemer og musikere, en tradisjon som holdes godt i hevd i dag, med mange mer eller mindre kunstneriske drikkesteder.

Warzawa

Warzawa er en viktig historisk by, og et must for den historieinteresserte. Byen spilte en viktig rolle både i andre verdenskrig og under den kalde krigen, da byen er et møtepunkt mellom øst-og Vest-Europa og derfor har hatt storpolitisk betydning for diverse stormakter. I dag har Warsawa høy levestandard, et beryktet uteliv, og godt bevarte historiske plasser. Ikke rart så lange nordmenn har slått seg ned her for å studere.

Brno

Brno, Tsjekkias ’second city’ etter Praha, er et mindre turistifisert alternativ til hovedstaden Praha som de senere år har sett en enorm tilstrømning av besøkende. Brno er mindre, men byr på like billig øl (kanskje billigere) og pittoreske drikkesteder som Praha.

 

Øst-Europa byr på like fine steder som Frankrike, Tyskland eller Spania. Men til en brøkdel av prisen. God tur!