Guttetur på budsjett – Ja, det er mulig

Guttetur-kategorien av ferier er ikke akkurat berømt for fremragende økonomisk styring og ansvarlighet, enten det gjelder sydenferie til Magaluf eller fotballtur til Manchester.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Med noen knep og generelle retningslinjer i bakhodet er det allikevel fullt mulig å gjennomføre neste guttetur med bankkontoen i behold. Vi har samlet noen enkle grep for å holde pengebruken under kontroll.

Spis på farten eller i parken

Restaurantbesøk er en dyr affære. Ikke bare betaler du for maten, som naturligvis er av varierende kvalitet. Men i prisen ligger også leie av lokaler, lønn til kelnere, og alle andre utgifter som restauranter må stri med. Det finnes med andre ord store penger å spare på å spise gatemat eller takeaway.

Det er ikke nødvendigvis bedre å sitte inne i et slitent lokale og få servert halvfabrikata spaghetti bolognese, enn det er å sitte på en parkbenk med en currywurst eller en döner-kebab fra hurtigmatboden på hjørnet.

I flere tilfeller, for eksempel pataat I Nederland, Currywurst i Tyskland, eller pirog i Øst-Europa, er gatematen også gjerne en mer autentisk representant for det lokale kjøkkenet enn det du vil finne på restauranter. Også er er det jo en god unnskyldning til å spise fast-food en uke i strekk?

Ta en drink på rommet

’In Norway, beer is very expensive…’ har med tiden blitt en gjenkjennelig klagesang for nordmenn i utlandet, som en advarsel til utenomverdenen om skyggesiden av vårt velferdsparadis.

Med ubarmhjertige norske ølpriser i bakhodet kan det være en ubehagelig åpenbaring å oppdage at prisene i andre storbyer gjerne kan ligge opp mot våre egne. Dette gjelder spesielt i sentrum av de store turistbyene, og enkelte mer luksuriøse kyststrøk i middelhavet.

Da kan det være greit å huske på at hvor enn man befinner seg, vil prisene på supermarkedene være forholdsvis standardiserte, og følge regionalt eller lokalt prisnivå. Med andre ord ingen ’special price’ for turister. Neste gang du føler angsten dypt nede i lommeboka idet du ankommer det du trodde skulle være ølpris-paradis, så dra bort på super’n der både prisene og utvalget er bedre. Dunk et par bayere på rommet før du flyr ut på livet.

Test ut AirBnB

Både hotellnæringen og taxinæringen har de siste årene vært i et mer eller mindre kontinuerlig panikkanfall. Uber og AirBnB har kommet på banen i store deler av verden, og ’delingsøkonomi’ har blitt et gjengs begrep. Grunnen til disse nye selskapenes suksess er ganske enkelt prisnivå.

AirBnB er for de uinnvidde en plattform på nett der privatpersoner kan leie ut rom. Med andre ord gjør AirBnB det enkelt for folk med en ekstra leilighet, sofa, eller rom, å fungere som hotell.

Dette finnes i alle prisklasser, men en fellesnevner er at det er betraktelig billigere enn hva tilsvarende romstørrelse og standard ville vært på hotell. Ulempen er fraværet av servicepersonell og bespisning, da man i praksis kun får en leilighet til disposisjon et gitt antall dager, uten noen videre oppfølging eller service.

Velg en billig bydel i en billig by i et billig land

I flere av Europas storbyer er det gjerne utenfor bykjernen du finner de mest pulserende bydelene. Blant disse kan nevnes Shoreditch i London, Haute Marais i Paris, og Stoneybatter i Dublin.

En annen faktor er selvfølgelig hvilken by du velger å reise til. Hvis målet er å fly litt på byen og klubbe til utpå morgenkvisten, kan det være lurt å velge seg byer med pulserende uteliv, men som allikevel har unngått å bli turistfeller med stive priser for ikke så veldig stive drinker.

Blant disse millionbyene utenfor turistløypa kan nevnes Lyon i Frankrike, Tessaloniki i Hellas, Düsseldorf i Tyskland, og Torino i Italia. Men vær så snill å legg igjen Paradise Hotel-fakter hjemme i Norge. Dette er stolte byer med begrenset turisme, og norsk flatfyll har i utgangspunktet et snevert sjarmpotensiale.

Det er enorm forskjell på prisnivået i europeiske land. Ifølge Forex ferieindeks for 2016 er Makedonia Europas billigste land, der prisnivået er omtrent en tredel av det norske.

Andre billige destinasjoner er Serbia, Polen, Tyrkia og Portugal. Med en svak krone har nå også Storbritannia og USA et høyere prisnivå enn Norge, og Sveits troner høyest i Europa, med 142 på prisindeksen mot den norske standarden på 100. Og den som vil blakke seg helt, kan dra på Formel 1-racing i Monaco, som kan skilte med 164 på indeksen.

Ta ut kontanter

I dag kan man reise til flere europeiske byer uten å ta ut en eneste euro, og kortbetalinger i utlandet foregår stort sett uten gebyr, i motsetning til kontantuttak, som gjerne har gebyr både fra den norske banken og fra minibanken der du gjør uttaket. Disse minibankene gir også ofte svært ugunstige vekslingskurser. I utgangspunktet er det med andre ord billigere å betale med kort så mye du kan.

Unntaket er hvis du er en av dem som alltid har en klump i magen før du sjekker kontoen, og aldri helt kommer til bunns i hvor alle pengene dine blir av. Faktum er at det er mye lettere å holde styr på forbruk når du har kontanter. Legger du igjen kortet på hotellrommet så må du faktisk rasjonere litt for at 50 euro skal holde ut dagen.

For å oppsummere: Undersøk grundig før du velger en billig destinasjon. Spis og drikk på hotellrommet og ta i bruk de nye mulighetene som har kommet med delingsøkonomien. Og ikke minst, husk en liten porsjon økonomisk vett, og hvis ikke det lar seg gjøre, ta ut kontanter så du klarer deg ut dagen, men ikke mer.