Den ultimate pakkeguiden for backpacking

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Du har spinket og spart og tiden er inne for å finne deg selv, få nye venner og kjøpe batikk t-skjorter på din unike oppdagelsesferd gjennom et nøye overveid utvalg av verden. Men for å få plass til skjell fra stranden i Cambodia, buddha-statue fra Thailand og lokal kaffe fra Costa Rica, er det viktig at kofferten ikke er fullstappet før avreise.

Dette er en klassisk backpackerfeil; man pakker med seg alt for mye i frykt for å være fanget ”on the road” med noe helt elementært gjenglemt hjemme.

Det ligger i ordet backpacking at man bærer rundt på bagasjen sin selv- da er det essensielt at bagasjen ikke veier mer enn helt nødvendig. Noe av sjarmen ved backpacking er nettopp det å være fri fra materialismen og hverdagens behov. Sannheten er at man kommer lenger med solkrem, en shorts og et bærenett enn med 25kg på ryggen.

Vi vil hjelpe deg på din reise og presenterer her den ultimate pakkeguiden for alle typer backpackere!

Før du begynner med pakkingen bør du sjekke: «Dette bør du tenke på før du reiser» for å være sikker på at du er klar for avreise.

Disse tingene må du huske når du pakker

Vi begynner med det du skal pakke i. Det lønner seg å velge en litt mindre bag, som er god å ha på ryggen. På den måten er du garantert å slippe og drasse rundt på en alt for stor og tung bag. Videre er det lurt å legge frem alt man tenker å pakke med seg. Still deg selv spørsmålet om du virkelig trenger dette. Hvis noe bare kommer til bruk et par ganger i løpet av turen eller om noe av det du har pakket kan kjøpes der du skal – bort med det.

Vær brutalt ærlig med seg selv, skill mellom nødvendigheter og det man bare har lyst til å ta med seg ”i tilfelle”. Tenk at minst 20% av kofferten skal være tom. Du vil reise med mest mulig frihet og ikke bli tynget ned av livet ditt hjemme- i bokstavlig forstand.

  • Hengelås til kofferten – dette er viktig for forsikringsselskapene hvis man skulle få noe frastjålet fra kofferten, det være seg under en flytur eller mens den står igjen på hostellet. Det gir også en ekstra trygghet og sikkerhet når man er ute på dagstur.
  • En mindre ryggsekk til bruk som carry-on, på stranden, dagsturer osv. Her kan man også ha verdisaker man ikke ønsker å legge fra seg.
  • Ha med et par plastikkposer – disse kan brukes til alt fra skittentøy og sko til våte klær, og er dessuten smarte å pakke rundt innholdet i sekken for å beskytte mot fukt
  • Hurtigtørkende reisehåndklær – Disse kan kjøpes i de fleste sportsbutikker, friluftsbutikker etc. Det er ofte svært høy luftfuktighet i varmere strøk, og vanskelig å få tørket ting skikkelig på trange hosteller. Hurtigtørkende håndklær tar liten plass, tørker raskt og er svært praktisk. Vanlige håndklær kan man droppe å ta med seg; de tar mye plass og bruker lang tid på å tørke, og mange hosteller leier ut håndklær til gjestene sine.
  • Man må alltid være på vakt når man er ute og reiser – backpackere er et yndet mål for lommetyver. Pass på å legge igjen pass i hostellets safe eller i en nedlåst koffert. Ha i tillegg et par kopier av passet ditt i vanntette lommer i lommeboken, kofferten, og gjerne reisepartners koffert hvis du reiser sammen med noen.
  • Travel size shampoo hvis du ønsker å ha med deg produktene dine. Men det smarteste er å kjøpe det man trenger av hygieneartikler ved ankomst – slik sparer man både penger og bagasjevekt.
  • Litt vaskepulver så man kan vaske klærne sine i vasken hvis man er langt unna et vaskeri. Her kommer en av posene du selvfølgelig pakket til nytte; en plastikkpose, vann og litt vaskepulver er alt du trenger for en liten provisorisk klesvask på hostellrommet!
  • Reiselader og universaladapter: en universallader sikrer at du alltid får ladet mobilen og kameraet uansett hvilket land du er i. Reiseladeren er perfekt for lenger turer eller avsidesliggende områder der nærmeste stikkontakt er langt unna.
  • En dorull – ikke alle offentlige toaletter er utstyrt med dopapir. Også praktisk å ha i sekken for annet bruk.
  • Reiseputer for lange flyreiser, venting på flyplasser, og for egen komfort når man skal sove på harde tregulv, jungelgrunnen eller mellom to fremmede på toget.

 

Klær

  • Vakuumposer – på butikker som Clas Ohlson og tilsvarende forhandlere selges vakuumposer for en billig penge. Dette er et genialt triks for å organisere og skape mer plass i kofferten; pakk klærne tett sammen i posene og klem ut luften – vipps har du flatpakkede klær som ligger i systematiserte innpakninger. Du har mer plass, et system i klærne dine. I tillegg ligger de i vanntett forpakning hvis du blir utsatt for ekstremvær eller faller ut av en tuk-tuk i full fart og sklir ut i vannet.
  • Som nevnt over tror man alltid at man trenger mer enn man gjør. Det totale antallet skotøy du trenger er 2: et par gode joggesko og et par sandaler/flip flops. Husk at skotøy veier mye og tar mye plass. Man som regel får kjøpt det man trenger for en billig penge. Man kan også putte sokker, undertøy og smykker inne i skoene – et lite pakketriks som sparer litt plass.
  • Helt realistisk trenger du aldri mer enn et par shorts, en kjole, 4-5 t-skjorter og nok undertøy for 7 dager. Pakk nok klær for en ukes tid, noe mer trenger man ikke.
  • Ja du skal til varmere strøk- men ha med minst en langbukse og en varm genser. Selv om man ser for seg at alt sør for Torrevieja er et tropisk paradis, er det fort gjort å glemme at det blir både kjølig og mørkt på kvelden i de fleste land. Det er også praktisk for besøk i templer eller andre landemerker som krever mer tekkelig bekledning, eller for den kalde luften på fly.
  • En lett regnjakke som kan pakkes sammen – plutselige regnskyll kan sette en brems på reisehumøret. En tynn regnjakke kan også brukes på en kjølig kveld for varme og som myggbeskyttelse
  • Klær som kan legges lag på lag og som kan brukes i flere anledninger, eller kan brukes på flere måter. Som en sarong, denne kan brukes både som kjole, skjørt, skygge, og håndkle på stranden

Da er du pakket og klar for å reise ut på oppdagelsesferd! Bekymringene bør nå være avholdt den suspekte eggesandwichen du spiste fra en kjempehyggelig mann på gaten i India. Hvorvidt ankeltatoveringen du tok i Nicaragua som skulle representere evigheten faktisk tåler tidens tann, eller om surfelæreren på Bali virkelig er din soulmate. Det er uansett en fantastisk opplevelse å reise rundt i verden uten annet formål enn å suge til seg inntrykk og nye kulturer, mennesker og kunnskap- nyt det!

LAST NED SJEKKLISTE