Reis så mye du vil for 500 kroner

Mens leiebil i Vest-Europa stort sett er relativt dyrt, hvorfor ikke vurdere et langt rimeligere alternativ? Nærmere bestemt Interrail - i Øst-Europa.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Vi nordmenn er så heldige at vi har hele Europa utenfor dørstokken med sin diversitet innen kultur, språk, mat og historie bare en kort flytur sørover.

Mange er fristet til å ta en rask helgetur til Paris eller bruke noen uker på å hoppe fra hovedsted til hovedsted. Hvis man derimot virkelig vil oppleve hva de europeiske landene har å tilby er det lite som slår en reise på landjorden.

Felles europeisk reisepass

Mange har kanskje hørt om bekjente blant dagens foreldregenerasjon som reiste med tog gjennom Hellas eller Frankrike når de var yngre.

Interrail er, nå som før, et samarbeid mellom togselskaper i 30 europeiske land. De tilbyr et felles reisepass som gjør at du i et gitt antall dager kan reise ubegrenset med tog i ett eller flere land. Og velger du å reise i de riktige landene kan du få en særdeles rimelig ferietur!

Se mot Øst-Europa

Rent bortsett fra strandstedene i Kroatia, Hellas og Bulgaria blir ofte Øst-Europa glemt som feriedestinasjon. Faktum er at mange av landene i øst har mer å by på innen historie, arkitektur, kultur, språk og natur enn du noen gang vil kunne oppleve.

For å starte reisen kan man ta et billig fly til for eksempel Gdansk i Polen eller Praha i Tsjekki for noen hundrelapper. Herfra kan man nå veldig mange utrolig spennende og rimelige land.

Ikke nok med at landene som regel er rimelige i seg selv. Landene Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Kroatia, Serbia, Makedonia, Romania, Hellas og Tyrkia har alle meget rimelige reisepass hos Interrail.

Mange forskjellige prisalternativer

De dyreste reisepassene koster 4 – 5000 kroner. De lar deg til gjengjeld reise ubegrenset i alle 30 landene hver dag i en hel måned. Man kan slippe unna med så lite som 500 kroner om man velger tre ubegrensede reisedager i løpet av én måned i ett land. Ønsker man å reise i flere land kan man kjøpe så mange pass ønsker.

Det hjelper også på at man støtt og stadig finner gode tilbud på enkelte reisepass. Hvis du i tillegg er under 28 eller over 59 år gammel får man også henholdsvis 25% og 10% rabatt.

Barn opp til 11 år får reise gratis i følge med foreldre på et familiepass. Interrail-passene gir også rabatt på enkelte ferjer, hoteller, opplevelser og serverdigheter i de ulike landene.

Realistisk sett vil reisepass til en 14-dagers rundtur for en voksen med seks reisedager i for eksempel Tsjekkia ende på under tusenlappen.

Forberedelser

Den eneste forberedelsen du trenger å gjøre er stort sett å bestille reisepasset, få det tilsendt i posten for så å pakke reiseveska. Likevel bør man vite om at om man ønsker å reservere en togreise på forhånd er reservasjonsgebyr ikke inkludert i reisepasset.

Reservasjon behøver man som regel ikke. Mange høyhastighetstog og alle nattog krever reservasjon en tid i forveien. Om du liker å ta ting på sparket er det fullt mulig. Vær forberedt på at du da kan måtte stå i kø eller tilpasse reisen underveis.

De beste togreisene

Togreisen i seg selv er gjerne en del av opplevelsen. Her er noen togturer du bør vurdere å oppleve på reisen din:

Budapest til Istanbul gjennom Romania og Bulgaria tar deg gjennom noen av de beste stedene Balkan og Øst-Europa har å tilby. Deler av reisen er regnet som noen av de vakreste togreisene i verden, og det er en utrolig variasjon av stoppesteder underveis.

Budapest og Istanbul i seg selv er steder som bør besøkes. Rreisen gjennom Transylvania i Romania, med Sighişoara og Brașov som viktige stoppesteder, er verdt turen i seg selv.

Beograd to Bar er en annen og kortere togreise absolutt verdt å få med seg. Tog i dette området er kjent for å være gamlere og notorisk treigere enn buss og bil. Men desto mer tid har man til å nyte de fantastiske utsiktene man får over Serbia og Montenegro underveis. Ikke minst kan man nyte de gode gamle togsettene med kupéer og vinduer man kan stikke hodet ut av.