4 tips for billig backpacking i Australia

Du har bestemt deg for å backpacke i Australia? Gratulerer! Her har du noen kjekke tips som hjelper deg på veien.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Australia er et land med stort mangfold og en helt utrolig backpacker-kultur. Her kan du oppleve alt fra ørkenvandring og kamelridning til surfing og strandliv samt party og storbyliv.

Prisnivået i Australia kan dessverre for mange bli en unødig stressfaktor. Med disse enkle tipsene kan du strekke budsjettet ditt og heller bruke pengene på de opplevelsene du helst vil ha. Som f.eks dykking, surfing, fallskjermhopping, båtturer, outback-safari, fjellturer og så videre.

Cooler bag og hengelås

Å spise ute i Australia er litt billigere enn i Norge, men skal man basere seg på restauranter og gatekjøkken under hele oppholdet gjør dette fort et realt innhugg i budsjettet ditt.

Heldigvis vil man på de fleste hostell i Australia kunne finne fullt utstyrte kjøkken med masse kjøleskapsplass. Dette gjør at du med god samvittighet kan hamstre det du trenger av mat når du finner de billigste dagligvarebutikkene og tilbudene.

Woolsworths, Aldi og Coles er de største og billigste du finner i hele landet og begge kjedene har veldig rimelige homebrands.

Det du bør gjøre er å kjøpe en billig cooler bag av tøy, skrive navnet ditt på og låse den med en liten hengelås. Dermed kan du trygt oppbevare maten din i kjøleskapet på hostellet og ta den med videre på reisen. Bruk markedene i de større byene når du har muligheten. Ikke bare er varene billigere, men markedene er som regel en severdighet i seg selv.

Alkoholholdige drikkevarer

En annen stor utgiftspost for mange er alkoholholdige drikkevarer. Rundt i hele Australia vil du finne såkalte «bottleshops» som selger vin, øl og sprit. I motsetning til Norge finnes det her flere butikker som konkurrerer om kundene med gode priser og tilbud. Større volum gir bedre priser, og kjøper du 1-2 brett øl om gangen sparer du mye penger.

I de fleste parker og på de fleste strender og hosteller er det lov å drikke medbrakt alkohol. Foretrekker du billig vin er du ennå heldigere. Det finnes mengder med billigvin på kartong (såkalt «goon») og såkalte «clearskins» hvis du ønsker deg vin på flaske.

Leiligheter og jobbopphold

Overnatting er en av de viktigste utgiftspostene på hvilken som helst reise. Hosteller i Australia vil ligge i prisklassen 2 – 300 kroner natta, men det er flere måter å kutte ned på overnattingskostnaden i enkelte tilfeller.

Om man for eksempel skal være i en lengre tid ett sted, helst én til to uker, kan man i de fleste større byer finne leiligheter eller hybler til korttidsutleie på nettsider som Gumtree.

I litt mer avsidesliggende strøk er det ofte mange gårdsbruk eller lignende som tilbyr kost og losji mot at man jobber litt hver dag. Denne muligheten kan en også finne på en del hosteller hvis man er heldig.

For enda billigere overnatting er couchsurfing eller camping et godt alternativ. Mange steder finner man gratis campingsteder hvor man kan slå opp ett telt eller parkere en bil over natten. Da kan du gjøre matlagingen på offentlige el-griller som finnes rundt om, og dusjer finner man ofte ved bynære strender.

Kjøp bil eller finn en reisekamerat

Med de store distansene i Australia tar det både tid og penger å reise rundt. Mange velger å ta fly eller buss fra destinasjon til destinasjon, men har man bedre tid er det mange alternativer som er rimeligere og triveligere.

For et opphold på 2-3 måneder kan det lønne seg å bruke 15 – 20 000 kroner på å kjøpe en av de mange backpacker-bilene. Det vil si stasjonsvogner eller kassebiler med campingutstyr, som du så selger videre med minimalt tap etterpå.

Om du ikke vil kjøpe din egen bil finnes det ofte bileiere som ønsker seg noen å dele kjørekostnadene med på lengre kjøreturer for eksempel fra Melbourne til Sydney. Disse kan du finne ved å søke på «car pooling» eller «ride share» på for eksempel Courchsurfing eller Gumtree.

 

Med noen av de tipsene over kan du lett leve og reise på 10 – 15000 kr per måned i Australia. Om du er under 35 år og villig til å jobbe for å tjene noen penger under oppholdet ditt bør du i tillegg ta en titt på et såkalt «Working Holiday»-visum som gjør at du kan jobbe og oppholde deg i Australia i opptil ett år.