De beste tipsene for deg som skal reise med små barn

Reise på ferie med små barn? Nervøs? Med disse tipsene vil reisen gå smertefritt!

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Antall småbarnsfamilier på ferie øker hvert år. Hoteller, fly og flyplasser blir stadig mer tilrettelagt for familier, men det er fortsatt noen forberedelser å tenke på. Vi har i denne artikkelen samlet litt tips fra andre småbarnsfamilier på tur. Les videre for noen nyttige tips og triks for å gjøre turen til en avslappet opplevelse.

Det første du bør tenke på er å beregne ekstra god tid. Dette gjelder helt fra dere reiser hjemmefra til dere lander i Norge igjen. Planlegg spesielt ekstra tid på flyplassen, dette kan være et stort og kanskje skummelt sted for de små. Ta det rolig gjennom flyplassen og prøv å ha det moro med barna allerede her.

Bleieskift

Pakk med ekstra bleier i tilfelle det skulle være noen forsinkelser, eller om uhellet skulle være ute. Pakk også med en plastpose for den brukte bleien. Mens vi er inne på dette temaet, pakk også med en god del våtservietter – det trengs alltid.

Ekstra sete for komfort

De fleste flyselskaper tilbyr ikke eget sete til barn under 2 år, bestill derfor et ekstra sete slik at både store og små får mer plass. Blir det for trangt kan små barn bli rastløse og eventuelt litt grinete.

Pass også på at barna får bevege seg en del på flyet – de skal være i aktivitet. Her kan det vurderes hvor dere vil sitte i flyet: bakerst hvor færrest folk blir forstyrret, eller midten hvor dere har best plass? Foran i flyet kan bli litt travelt med både passasjerer og ansatte som vandrer frem og tilbake.

Samkjør reisetid med leggetid

Drømmesituasjonen er vel at barna sover hele reisen, slik at du også kan få en liten lur. Sjansen for at denne drømmen oppfylles øker betraktelig om reisen legges til eller nær leggetid. Det kan koste litt ekstra med kveldsflyvninger, men det er ofte verdt det. Dersom dere skal kjøre bil over en lengre periode anbefales det definitivt å legge bilturen til kveldstid rett før leggetid for barna.

Dersom det ikke er noen flyvninger på kvelden kan dere bruke mye tid og energi på flyplassen før avgang for å slite ut barna litt. Finn morsomme aktiviteter, eller et lekerom, og kjør full aktivitet før dere må inn på flyet. Håpet er da at de sovner så fint og våkner uthvilte i tide for en liten snack.

Smart snacking

Det er viktig å få i seg litt mat på reisen. De fleste flyplasser lar deg ha med barnemat på flyet, selv om innholdet overstiger 100ml – men sjekk med de lokale flyplassene først. Pakk med litt snacks til barna, de kan bli sultne før flymaten kommer, og ingen vil vel havne i en situasjon med et hangry barn. Jo lenger tid det tar å spise maten, jo bedre. Tenk rosiner, små og salte kjeks, en oppkuttet gulrot, druer eller lignende. Styr unna snacks med høyt sukkerinnhold, da blodsukkeret til barnet kommer til å dale betraktelig ned senere.

Book overnatting som passer best for dere

Foretrekker dere romservice, barnepass og restauranter? Eller er det bedre med en leilighetssituasjon hvor ting føles litt mer som hjemme? Bruk god tid på å finne ut hva som passer best for din familie, og bestill deretter. Hoteller du har bodd på før barna kom er kanskje ikke så gode valg nå. For eksempel; var det bakker opp til hotellet som kan gjøre turen hjem veldig tung? Er hotellet populært for yngre voksne med høy partyfaktor? Det finnes mange flotte familiehotell rundt om i Europa, sjekk ut denne artikkelen for noen tips.

Skal dere på badeferie kan det anbefales å bestille hotell eller leilighet i nærheten av både basseng og hav. Noen barn elsker å bade i havet, mens andre ikke takler bølgene, saltet og usikkerheten.

Øvelse gjør mester

Barn på reise kan gå lekende lett – det gjelder å forberede barna, fortelle dem om reisen, transportmidlene og øve på å sitte på steder med liten plass før turen. Er barna 2-3 år eller eldre kan du lære dem litt om hvordan setebeltet fungerer, hvor lang tid det vil ta å reise (sammenlign tiden med kjente tider: for eksempel ’like lang tid som det tar å kjøre til bestemor’), hvorfor det er viktig å sitte stille når flyverten ber deg om det og forbered dem på at det kan bli litt kjedelig.

Barn liker å gjøre som de voksne – vurder å investere i en liten koffert eller ryggsekk for de litt eldre småbarna. Det er alltid stas med sin egen koffert full av favorittlekene.

Last opp favorittfilmen

Hvis det blir kjedelig på flyet kan barna fort bli urolige. Det er som regel lurt å pakke litt for mye enn litt for lite. Sleng med noen ekstra leker til barna, overrask dem med en ny leke, for eksempel. Ikke anta at flyselskapene har fargeblyanter eller andre aktiviteter for barna, så pakk med både aktivitetshefter, malebok og andre leker. En god regel er å la barna velge ut (for det meste). Når de blir lei av leker og aktiviteter kan dere ty til et nettbrett eller lignende lastet opp med favorittfilmen eller serien.

Overraskelser for å holde humøret oppe

Reise med barn kan være en liten prøvelse, men det kan være en god idé å overraske barna stadig vekk med små pakker. Dette kan være små leker, klistremerker, ballonger eller hva du kan finne.

Legg små planer

Voksne kan oppleve masse på én dag, men barna blir fort slitne. En god håndregel er å planlegge en aktivitet per dag. Da blir ikke barna overstimulert og utkjørt klokken to på ettermiddagen. Tenk turer til lekeplasser eller parker for å bryte opp dagene.

Slapp av

Barn leser voksne som åpne bøker; om du er stresset blir barna fort stressede og/eller grinete også. Ta det med ro – du er på ferie. La ting gå sin gang og nyt dagene sammen!