10 gratis attraksjoner du kan oppleve i Oslo

Man trenger ikke nødvendigvis dra utenlands for å oppsøke nye opplevelser, man trenger faktisk ikke lete lenger enn egen by!

Noen ganger trenger man kulturelt påfyll for å komme seg gjennom rutiner og hverdag, men det er ikke alltid lommeboken tillater ferie og utenlandstur. Hvorfor ikke være turist i egen by?

Visit Oslo har faktisk et eget arrangement som nettopp heter ’Turist i egen by’ med et smekkfullt program som skal inspirere til kulturopplevelser i egen by.

For informasjon sjekk: http://www.visitoslo.com/turistiegenby/

For gratis attraksjoner og opplevelser du kan oppsøke når det passer deg året rundt- har vi laget denne listen over topp 10 ting å gjøre gratis i Oslo:

1Ekebergparken

Ekeberg Skulpturpark er en slående nasjonalpark med en internasjonal samling av skulpturer og enestående utkikksposter med utsikt over hele byen. Parken er åpen for alle, med turstier, aktivitetshus, klatrepark og museum.

Reise:

Trikk 19 eller 18 til Ekebergparken

Buss 34 eller 74 til Ekeberg Camping

2Frognerparken

Frognerparken, eller Vigalendsparken, oppkalt etter kunstneren Gustav Vigeland er en av Oslo’s mest populære attraksjoner. Det er den største skulpturparken laget av en enkelt kunstner, og inneholder mer enn 200 skulpturer. Parken er populær blant lokalbefolkningen som oppholdssted om sommeren med grilling, uteaktiviteter og avslapping, og som tursted om vinteren.

Reise:

Trikk 11 eller 12 til Vigelandsparken (for hovedinngangen)

Buss 20 til Vigelandsparken

T-bane til Majorstuen (5-10 min gåavstand, eller ta trikken)

3Operaen

Operahuset er tegnet av Snøhetta, og har raskt blitt en av de mest populære attraksjonene i Oslo. Arkitekturen trosser enhver tanke om at opera, kunst og kultur er noe reservert for en elite, og inviterer alle til å utforske og oppleve bygget ved å gå på taket. Beliggenheten er slående med fjorden på den ene siden og barcode på den andre- her får man tatt mange kule bilder!

Reise:

Tog eller T-bane til Oslo S.

Trikk eller buss til Jernbanetorget/Oslo S

4Botanisk Hage

Botanisk hage er hjem til 1800 forskjellige planter, her kan du blant annet finne en dufthage, som er lagt opp spesielt for synshemmede og rullestolbrukere. ‘Oldemors hage’ viser frem gamle norske hageplanter og er spesielt tilrettelagt for mennesker med demens. I tillegg til å være spennende fra et naturhistorisk perspektiv, er Botanisk hage også et utrolig hyggelig rekreasjonsområde som er mye brukt av de lokale Osloborgerne på østkanten.

Reise:

T-bane til Tøyen

Trikk nr. 17 til Lakkegata skole

Buss nr. 20 til Munch-museet

Buss nr. 31 til Lakkegata skole

Buss nr. 60 til Tøyen kirke eller Tøyen skole

5Spikersuppa

Spikersuppa ligger midt på Eidsvollsplass bak Nationaltheatret. Her er det skøytebane åpent for alle om vinteren, det er bare å ta med skøytene. Det går også an å leie for de som ikke har egne skøyter. Banen er opplyst, og det spilles ofte musikk her på helgene. Kakaopause er obligatorisk!

Spikersuppa er åpen fra desember til februar

Frogner stadion (en annen skøytemulighet) er åpen fra januar til midten av mars

Reise:

T-bane til Nationaltheatret

6Markeder

Det er utrolig hyggelig å gå på markedet og suge til seg stemningen og se på alt det rare som selges, fra kunst til krimskrams- selv om man ikke har tenkt å kjøpe noe. I helgene fra mars til desember er det marked på Vestkanttorget på Frogner og på Birkelunden på Grünerløkka. Her samles de lokale for å drikke kaffe, spise vafler og titte rundt, det er like mye en sosial affære som noe annet!

www.loppemarked.info kan man også se oppdatert liste over loppemarked med tid og sted.

7Oslomarka

Det unike med Oslo er at vi har en fantastisk natur rett på dørstokken. Om vinteren er det oppkjørte og merkede skiløyper så man kan stå på noen skikkelig fine langrennsturer- dette er selvsagt helt gratis, alt man trenger er utstyr. Når det ikke er snø er det merket opp fine fotturer man kan gå til ulike destinasjoner, mange med serveringssteder som mål!

8Øyhopping Oslofjorden

Oslofjorden har flere flotte øyer som er populære badesteder om sommeren. Man trenger ikke mer enn en vanlig Ruterbillett for å hoppe på rutebåtene som kjører mellom de forskjellige øyene. Om sommeren oppleves dette nesten som å ta en miniferie i egen by, rett og slett skikkelig sommeridyll. Båtene kjører fra Rådhusbrygge 4 til Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen og Langøyene.

www.ruter.no for reiseinformasjon

9Korketrekkeren

Korketrekkeren er en diger akebakke med mye historie. Her har Osloborgere akt siden 1900-tallet, og bakken tar hele 8-10 minutter å ake nedover uten stopp! Du trenger ingenting annet enn et akebrett og en t-banebillett.

Akebakken er bare åpen når det er nok snø i bakken – se www.korken.no for oppdatert informasjon.

Reise:

T-bane til Frognerseteren

10Konserter og musikkarrangement

Om sommeren er det flere gratis musikkarrangement i Oslo, blant annet:

Musikkfest Oslo (første lørdag i juni)

Konserten VG-lista Topp 20 (juni)

Mela-festivalen (august)

Utekonserter med Oslo-Filharmonien (juni, august)

Granittrock (september)

Hvis du ikke vil vente til sommeren for å nyte gratis musikkopplevelser er det konsert på utestedet Blå hver søndag med Frank Znort Quartet. De har holdt gratis konsert hver søndag siden 1998- dette er en ekte Oslo-tradisjon som må oppleves.

På en liten bar øverst på Grünerløkka ved navn Django er det jam session på søndager, hvor du kan høre svært talentfulle gitarister (og andre musikere) spille gypsy-jazz i Reinhardt’s ånd.

Med et rikt kulturtilbud på egen dørstokk er det ingen grunn til å gå sulteforet gjennom vinteren på opplevelser og inntrykk, god fornøyelse som turist i egen by!

Praktisk informasjon:

Last ned Ruter sin app på telefonen for å enkelt kjøpe billett til Oslo’s kollektivtransport mens du er på farten, for reiseplanlegger bruk: www.ruter.no

Sjekk www.visitoslo.com for å se oppdatert oversikt over hvilke arrangement som skjer i byen.