Adriaterhavets billigste perle – Albania

Hvem lengter vel ikke etter å kunne ligge å døse på en av Adriaterhavets strender, nyte sol, varme, god mat, fin natur og historiske steder.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Mange tenker på Italia og Kroatia når Adriaterhavet nevnes. For mange kan prisnivået på mat, overnatting og transport i disse landene sette en stopper for moroa. Med denne lille hemmeligheten så er kanskje sydenturen ikke så langt unna som du tror.

Reis til Albania

Her kan du finne uberørte strender, vakker fjellheim, historiske byer og gjestfri befolkning til en pris langt under andre syden-alternativer. Spesielt i den sørlige delen av landet vil du finne mange steder verdt å besøke.

Selv om turismen i landet fortsatt er 10 – 20 år etter andre middelhavsland er det ingen problemer med å finne overnatting, spisesteder, leiebil og andre ting man trenger på en ferietur.

Hoteller og restauranter er gjerne under halvparten så dyrt som Italia, Hellas og Kroatia. Kjente aviser som New York Times og Huffington Post har begge nevnt landet som en av de mest lovende destinasjonene i verden de siste årene.

Her har du muligheten til å besøke en av Europas billigste og mest spennende feriedestinasjoner!

Å komme seg dit

Hovedstaden Tirana er enn så lenge det eneste alternativet for internasjonale flyreiser direkte til og fra Albania. Hit kan man reise fra mange av de største flyplassene i Europa.

Vil man reise billigere og direkte fra Norge kan man se etter charterfly til greske Korfu og reise til Albania med ferge. Vil man kombinere Sør-Italia med Albania finnes det også fergeruter som tar deg mellom disse landene.

Steder du bør besøke

Sarandë er et strandparadis helt sør i landet. Her kan du slappe av ved vannkanten, spise mat og nyte de fantastiske omgivelsene i området. Vakre Ksamil, historiske Butrint og forfriskende Blue Eye ligger like ved og bør være en del av besøket hit.

Berat er en liten by i godt bevart ottomansk stil og nevnes ofte som en av de vakreste byene i landet. Den gamle bydelen er listet på Unescos verdensarvliste og kan utforskes til fots.

Historiske Gjirokaster er også Unesco verdensarvlistet og definitivt verdt et besøk. Fra Balkanshalvøyas andre største slott kan du nyte utsiktene over et helt fantastisk dalområde og fjellene i horisonten.

Appolonia var en gang i tiden en stor og viktig by i regionen rundt antikkens Hellas og senere Romerriket. I dag kan man fortsatt se de flere tusen år gamle ruinene etter det som da var en stor handels- og havneby med mange titusen innbyggere.

Dhërmi er på dagtid en døsig kystby som på sommernettene forvandles om til det som gjerne blir beskrevet som «Albanias Ibiza». Klubbene i dette området trekker til seg mange unge, festlystne og pengesterke til beach parties.

FINN BILLIGSTE HOTELL I ALBANIA

Opplevelser du bør få med deg

Hva med å kjøle deg ned i sommervarmen ved å stupe rett ned i utløpet til en knallblå iskald underjordisk elv? Vannkilden er like vakker som den er kalt og heter Blue Eye, eller «Syri i kaltër» på albansk. Du kan finne den en ti minutters kjøretur fra Sarandë.

Har du lyst å roe deg ned med en opplevelse litt utenom det vanlige? Reis til knøttlille Vuno og bo i landlige omgivelser på Shkolla Vuno, et sosialt og hostellaktig overnattingssted i en gammel skole. Du kan finne stedet et par kilometer fra den populære stranden Jalë, midt mellom Dhërmi og Himarë.

Er du lysten på en tur til den albanske fjellheimen kan du ta turen til Komani-innsjøen nord i landet. Her kan du ta en fantastisk 2,5 timers ferjetur på en oppdemt sjø hvor man legger til kai ved små tettsteder på veien med muligheter for å oppleve både mat, kultur og fjell til en meget rimelig penge.

For den som er villig kan man altså finne helt utrolige steder til utrolige priser om man er villig til å reise utenom de vanligste ferielandene.