Slik bor du gratis i ferien

Om du er lei av å bo på et tradisjonelt hotell, eller bare ønsker en endring i dine reisevaner, kan sofasurfing være et svært godt alternativ.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Alle har opplevd å sove på sofaen til en kamerat eller opplevd og låne bort sofaen til en kamerat som besøker deg. Hadde det ikke vært en mer spennende og billig måte og reise på om du kunne låne en sofa for en natt, eller kanskje en hel uke?

Couchsurfing, eller sofasurfing på norsk, har vært et svært populært overnattingsalternativ de siste årene. Sofasurfere er som regel personer som ønsker et bedre innblikk i hvordan lokale bor, samt ønsker og se mer av lokalsamfunnet de besøker. Det er også et billig alternativ der penger ikke er et alternativ.

Couchsurfing.com

Couchsurfing er et amerikansk selskap med hovedsetet i San Francisco. Historien bak dette selskapet begynte allerede i 1999 med at grunnleggerne søkte etter en billig flyreise. For å redusere utgiftene sendte han derfor 1500 eposter til tilfeldige studenter som gikk på universitetet på Island der har skulle feriere.

Etter han mottok hele 50 tilbud fra studenter kom han på ideen til denne siden. Siden ble lansert i 2003, og innen utgangen av 2004 var det ca. 6000 medlemmer som hadde meldt seg inn. Året etter hadde det akselerert skikkelig, og medlemsmassen bestå da av 45 000 eventyrlystne mennesker på verdensbasis.

Siden kaller seg ikke selv for et selskap, men betrakter seg som et stort felleskap med eventyrlysten, som ønsker et mer økonomisk overnattingsalternativ. Det er helt gratis og bli medlem av dette flotte felleskapet.

Bli medlem

Først må man besøke nettsiden, der det også står mye informasjon om ulike destinasjoner. På siden kan du dessuten lage en profil der du kan presentere deg selv. Det er viktig å lage en profil som forteller om deg selv, dine interesser, et fint profilbilde og hva som er dine ønsker.

Noen har en sofa til overs, mens andre medlemmer ønsker og vise fram byen sin gratis. Andre derimot er interessert i å utvikle erfaringer gjennom en kaffekopp. Selv om det er meningen at overnattingen er 100 % gratis, er det en flott gest og gi en gave som takk for hjelpen.

Det trenger nødvendigvis ikke bare penger, men kanskje spandere en middag på dem, eller ta med en flaske vin. Det som derimot er en selvfølge er at alle må bidra. Det vil si at om du sofasurfer hos noen så hjelper du med både rydding og oppvask om det er nødvendig.

Da dette er et stort nettsamfunn med hele 4 millioner medlemmer blir det hver dag, 365 dager i året arrangert couchsurfingtreff. Couchsurfing er ikke bare på nett, men har også utviklet en egen applikasjon til Apple- og Android-enheter. Det gjør at det er enklere å skape kontakt, samt finne sofaer og sove på når du er på reise.

Boligbytte.no

Boligbytte.no har hatt en stor vekt de siste årene. Det er en nettside som på mange måter er ulik couchsurfing. På boligbytte kan du dermed lage en profil på samme måte, men det er et nettsted som er ment å bytte bolig.

Om du har et hus eller en leilighet kan du enkelt lage en profil på denne siden. Det koster 150 USD for et år og du har der muligheten til å ta kontakt med andre tilbydere og bytte bolig med dem. Ønsker du deg f.eks. en ferie til USA, Danmark eller Japan kan du ta kontakt med et annet medlem som bor i et av disse landene.

Kanskje medlemmet kunne tenke seg en tur til Norge samme tid som du kommer ditt. Dermed kan dere byttelåne bolig. Er ikke det en flott ordning? Undersøkelser har visst at det er mulig å spare hele 58 % på og velge løsninger som boligbytte.

Se også: Bytt bolig i ferien og bo gratis