Så mye kan du handle på tax-free

Dersom du skal langt ut å reise og til utlandet, og så hjem igjen, vil du overalt møte på taxfree-butikkene på de store flyplassene.

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Det er flere grunner til at folk velger å legge ferien til utlandet. I mange tilfeller er det jo for å slikke sol og oppleve ny kultur men mange velger dessuten å reise til utlandet på grunn av prisnivået.

Norge er et av verdens dyreste land. Det er på grunn av svært høye avgiftssatser, da spesielt på varer som sjokolade, tobakk og alkohol. Det er også den store grunnen til at flere og flere velger å benytte tollkvoten sin når de skal reise hjem igjen.

Det er ikke lett å bli klok på tollkvotene, men om du ikke følger med i timen kan det bli svært kostbart for deg. Ikke bare risikerer du en saftig bot, men du kan også risikere inndragning av varene samt fengselsstraff i alvorlige tilfeller.

Passer du derimot på at alt er innenfor den lovlige tollkvoten din kan du kose deg med varene når du har kommet deg hjem.

Den enkleste regelen er at du må ha vært i utlandet i minst 24 timer for at du kan ta med deg taxfrikvoten hjem. Grunnen er at flyprisene i dagens samfunn er så billig at mange velger å utnytte systemet. Det vil si at de kjøper billige billetter med en tidsramme som gjør at de kommer hjem samme dag, bare for å kunne få utbytte av taxfreekvoten før de reiser tilbake til Norge.

En annen ting det er viktig å tenke på er den gylne verdigrensen som er på 6 000 kroner. Det vil si at du kan ta med deg avgiftsfri kvote som alkohol og tobakk når du har vært i utlandet, men det må ikke overstige 6 000 kroner i verdi.

Den vanligste tollkvoten

Det finnes en god del ulike tollkvote ettersom hvilken varer du selv ønsker. Den vanligste, og som vi kjenner best til er

 • 1 liten brennevin
 • 5 liten vin (tilsvarende to flasker)
 • 2 liter øl
 • 1 kartong sigaretter (tilsvarende 200 stk)

Den store vinkvoten

Regjeringen endret på taxfriordningen i 2014, for å gjøre det enklere og velge noe annet enn tobakk og selv være innenfor lovverket. Derfor gjorde de det mulig å bytte tobakk mot vin eller øl.

Er favoritten din derfor øl eller vin kan du bytte 1 liter sprit mot 1.5 liten vin. Om du ikke skal kjøpe tobakk kan du bytte den med 1.5 liter vin. Det gjør det mye enklere å velge ut noen ting man ikke liker.

Alkoholkvoter uten tobakkskvoten

Dette kan man kjøpe med seg:

 • 1 liter brennevin med alkoholstyrke fra 22 til og med 60 volumprosent og en flaske 1,5 liter alkoholdrikk med alkoholstyrke fra 2,5 til 22 volumprosent.
 • 3 liter alkoholdrikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent.
 • 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent eller annen drikk med alkoholstyrke over
 • 2,5 til og med 4,7 volumprosent.

Alternativer innenfor alkoholkvoten

Via disse alternativene kan det kjøpes riktig kvote.

 • Alternativ 1 4,5 liter vin (6 flasker) + 2 liter øl (èn 6 pack med 0.33)
 • Alternativ 2 3 liter vin og 3,5 liter øl (10 bokser med 0,33)
 • Alternativ 3 1 liter brennevin + 3 liter vin (4 flasker) + 2 liter øl (èn 6 pack med 0,33)
 • Alternativ 4 1 liter brennevin og 5 liter øl (15 bokser med 0,33)
 • Alternativ 5 6,5 liter øl (19 bokser 0,33)

Alkoholkvoter med tobakkskvoten

 • Alternativ 1 3 liter vin (4 flasker) + 2 liter øl (èn 6 pack med 0,33)
 • Alternativ 2 1 liter brennevin + 1,5 liter vin (2 flasker) + 2 liter øl + (èn 6 pack med 0,33)
 • Alternativ 3 1 liter brennevin + 3,5 liter øl (10 bokser med 0,33)
 • Alternativ 4 5 liter øl (15 bokser med 0,33)

Tobakkskvoter

 • Alternativ 1 200 gram sigaretter
 • Alternativ 2 250 gram annen tobakk (f. eks snus) og 200 blad sigarettpapir

Andre varer

Det er flere grunner til at folk reiser til utlandet. Det kan være på ferie, forretningsreiser, men det kan også være på besøk til venner og familie.

Om du har vært i utlandet og kjøpt kjøttvarer, ost og fôrvarer er det viktig å huske på at tollkvoten bare er på 10 kg til sammen. Når man stresser rundt i taxfree-butikken er det vanlig at det blir en stor handel. Det er spesielt mange som velger å kjøpe tobakk samt tobakkspapir.

Det mange derimot ikke er klar over er at en pakke med tobakkspapir er det også tollkvote på. Derfor er det bare lov til å ta med 200 stk avgiftsfritt.

Aldersgrenser

Selv om en del land har andre aldersgrenser på alkohol og tobakk, er det den norske lovgivningen du må forholde deg til når du har handlet taxfrivarer. Det betyr altså at de som er fylt 18 eller 19 år kan kjøpe med seg tobakksvarer, samt vin.

Det er også mange produkter som for mange regnes som sprit, men på grunn av en alkoholprosent som er på 22 og under regnes som vin av Tollvesenet. Blant annet gjelder det kundefavoritten Baileys og Campari-vin. Om du er over 20 år kan du i tillegg til vin og tobakk kjøpe brennevin.

Deklarering

Selv om du har handlet en større mengde på taxfreen betyr ikke det at det er ulovlig. På alle flyplasser og grensestasjoner er det mulig å henvende seg til tollbetjentene.

På flyplasser er det mest vanlig og gå på rødt om du ønsker å deklarere det du har kjøpt i utlandet.Du må da betale toll og moms på varene du deklarerer. Derfor har det blitt utviklet en egen tollkalkulator som regner ut et estimat på hvor mye du må betale på de deklarerte varene.

Den praktiske kalkulatoren finnes også som applikasjon, noe som gjør at du kan regne ut selv om du står i butikken og skal kjøpe varen.