London på budsjett – 10 flotte tips til opplevelser

Londontur trenger ikke koste skjorta. Unngår du de dyreste aktivitetene og holder deg litt utenfor allfarvei, vil du oppdage at det er en haug med gratisaktiviteter å gjøre i storbyen.

Gratis inngang på museer er for eksempel normen heller enn unntaket i London, og hvis du klarer å gå på marked uten å åpne lommeboken på vidt gap, kan det være god underholdning i seg selv.

Vi har samlet 10 favoritter for den budsjettreisende.

1Brick Lane market

Et marked blir selvfølgelig akkurat så billig som du gjør det selv. På Brick Lane i trendbydelen Shoreditch er det allikevel mye som dreier seg om brukt og second hand, så det krever litt arbeid hvis du skal klare å blakke deg helt. Her kan du også skaffe deg en berømt bagel hos Beigel Bake til under tjue kroner.

2British Museum

British Museum er kanskje verdens mest berømte museum. Som flere andre museer i London har de gratis inngang, selv om det går an å donere fem pund ved ankomst hvis man ønsker. British Museum rommer uvurderlige kunstskatter og arkeologiske gjenstander som britene plyndret fra koloniene sine, og og det finnes ting her fra alle verdenshjørner. Her finner du alt fra egyptiske sarkofager til Ming-vaser til vikinghjelmer fra norskekysten. Hvis British Museum høres for billig ut er det allikevel en smal sak å legge igjen penger i museumsbutikkene enten du vil ha en tegneserie om aztekerne eller en fullskala marmorbyste av Cæsar til flere tusen pund.

3Angel Comedy

Angel Comedy ligger i strøket Angel, et stopp fra King’s Cross. Her er det pub i første etasje og standup i andre etasje. Stort sett kjører Angel Comedy standup klokken åtte hver eneste dag, med noe variasjon i konseptet. Vanligvis er det en blanding av rutinerte og uerfarne komikere som får prøve seg på mikrofonen, uten at man får vite i forveien hvem som er hva. Hysterisk morsomt, og inngangspenger er frivillig.

4Camden Market

Camden Market er etter hvert en institusjon både blant turister og lokale. Her finnes over tusen salgsboder, så du finner det meste du kan tenke deg av bruktklær, vinyl, matboder og alt annet krimskrams og matboder så langt øyet kan se. Med andre ord kan ikke Camden Market nødvendigvis regnes som en gratisaktivitet.

5National Gallery

I Nasjonalgalleriet på Trafalgar Square kan du beundre kunstverk du alltid har villet se, eller bare vandre rundt og oppdage hvor mange av maleriene her du kjenner igjen, uansett om du regner deg som en kunstekspert eller ikke. Van Gogh, Monet, Picasso – Du finner dem alle her.

6Hyde Park

Hyde Park er Englands mest ikoniske park, og trenger kanskje ingen introduksjon. I denne enorme parken kan du gå deg vill iblant velstelte plener og prangende rosebusker. Parken har flere kafeer, restauranter, lekeplasser og andedammer. Liker du blomster og hager, eller bare vil ha et avbrekk fra bylarmen er Hyde Park et godt sted å tilbringe en ettermiddag. Ta med kart!

7Naturhistorisk museum

Naturhistorisk Museum i Kensington har en stor samling av dinosaurer, fossiler, og i det store og det hele det meste som kan krype og gå i en eller annen form – utstoppet, skjelett, eller på formalin. Museets fokus på barn og undervisning er svært anerkjent, og de har en lang rekke aktiviteter for barn til enhver tid. Perfekt for småbarnsfamilier. Gratis inngang.

8Utsikt fra Parliament Hill i Hampstead Heath

Pariserhjulet London Eye og skyskraperen The Shard er Londons mest kjente utkikkspunkter. Ulempen er selvfølgelig at de begge koster skjorta. Men fortvil ikke, for budsjettreisende har et gratis, og tør vi påstå mer sjarmerende alternativ. Parliament Hill ligger i kjempeparken Hampstead Heath litt nord for Camden Market. Hampstead Heath skiller seg fra den strøkne og stelte Hyde Park ved at parken vokser vilt, og du vil ikke tro at du befinner deg midt i en by med ni millioner innbyggere. Parliament Hill er parkens høyeste punkt, og er perfekt for piknik med ost og brød fra Camden Market, og med like god utsikt som fra London Eye.

9Obskure småmuseer

For den som trives best utenfor turistløypene har London flere små og rare museer, som gjerne kan være like interessante som de store og berømte. Iblant disse er London Sewing Machine Museum, Fan Museum og The Anaesthesia Museum. Altså museer dedisert til henholdsvis symaskiner, vifter og medisinsk smertelindring.

10Vaktskifte på Buckingham Palace

For en gratis oppvisning i militær akrobatikk og koordinasjon, møt opp utenfor Buckingham Palace for å se vaktskifte i dronningens garde. De umiskjennelige gardistene i røde jakker og høye buskete hatter steller istand et imponerende show. Hver dag klokken 11.30 fra august til mars, og klokken 10.15 på mandag, onsdag, fredag og søndag fra mars til august.

 

Søk på hotellovernatting i London her