Slik får du billig skiferie i Norge

Kakao på fjellstua til 70 kroner koppen eller betale 270 kroner for en frossenpai? Det finnes alternativer..

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Som om ikke utstyr er dyrt nok, må man attpåtil åpne lommeboka for heiskort. Og hvis man vil ha en ordentlig skiferie må man gjerne leie hytte og fylle litervis med bensin på vei mot høyfjellet, der man blir møtt med kakao på fjellstua til 70 kroner koppen.

Høyfjellet kan være et dyrt oppholdssted, men der det er penger å bruke er det også penger å spare, og skiferien er intet unntak. Det er alltid litt smertelig å betale flere hundrelapper for å bruke en skiheis, men dette er dessverre et nødvendig onde.

Vår undersøkelse viser at det er små prisforskjeller på heiskort i Norges skianlegg, og at man heller må se til bespisning og losji for å spare de store pengene.

Priser på dagskort, utvalgte skisteder

Prisene her er basert på dagskort for voksen, og vil omtrentlig speile prisforskjellen mellom andre typer heiskort.

Beitostølen390
Skeikampen390
Voss405
Oppdal410
Geilo, Slåtta skisenter410
Norefjell415
Hafjell415
Hemsedal430
Trysil430
Hovden450

Priser pr. feb 2017

For de ivrigste finnes også sesongkortet MySkiStar, som kan brukes i Hemsedal og Geilo, Sälen, Åre og Vemdalen i Sverige, eller til og med St. Johann i Østerrike.

Hvis man er åpen for andre steder enn de mest kjente skistedene, kan man merke seg at det er Bjørnestad i Rogaland som tilbyr Norges rimeligste dagspass til 250 kroner. Ifølge vår undersøkelse er Hovden det dyreste med 450 kroner for dagspass – men så er det også blant landets beste.

I det store og det hele ligger allikevel prisen på de fleste skisentrene mellom 400 og 450 kroner, så man bør kanskje heller bruke energi på å se hvordan man kan spare inn på kost og losji.

Finn alternativer til hytteleie

Det er noen generelle pekepinner man bør følge for å gjøre losji så rimelig som mulig. For eksempel bør man ha øynene åpne for skisentre som ligger nært større tettsteder og byer.

Hafjell i Lillehammer er et slikt eksempel. Her er det gode muligheter for å finne billigere opphold hos privatpersoner, for eksempel gjennom AirBnB, hvis man da ikke har venner eller slekt som bor i området. Ved å bo privat sparer man seg for å betale for hytte som er beregnet på skiturister, og som gjerne er betraktelig dyrere.

Unngå dyr mat på ’fjellstua’

Bare en skillingsbolle på en av landets ‘skistover’ kan koste opp mot 70 kroner, og matutgifter bør tas i betraktning hvis man vil ha skiferie på budsjett. Første bud her er nettopp å unngå skistuene så langt det er mulig. Bolle, kaffe og en solo? Det blir 190 kroner takk!

Restauranter på skisentre eller i hyttegrender kan også kan skyhøye priser, og tilbyr gjerne, la oss være ærlige, ganske middelmådig mat. Hvis oppvarmet frossenpai til 270 kroner uansett ikke er det helt store kan man like gjerne kjøre svippturen til et lokalt gatekjøkken eller bensinstasjon og gå for burgermeny til en hundrings.

Hvis man har valgt å gå for hytte er et godt sparetips selvfølgelig å lage mat og spise frokosten der. I tillegg kan nok mang en snowboarder og alpinist si seg skyldig i å stappe en pose med brødblingser i jakkelomma før man tar fatt på bakken.

Bestill i god tid, og utenfor høysesongen

Dette tipset fungerer godt som generelt reisetips, men er eksepsjonelt viktig når det gjelder skiferier, da prisnivået er strengt styrt av sesong. Bestill hytte i god tid før turen. Er du blant dem som ikke trenger å ta hensyn til skoleferiene, er det ikke noe i veien for å erklære påskeferie to uker for tidlig, for å unngå den ofte ganske rå prisstigningen.

Ring en venn!

Sist men ikke minst, jo flere vi er sammen – jo billigere blir prisen per hode for hytteleie. Det finnes flere hytter uten begrensninger på antall personer, så her er det bare å ringe en venn eller flere og ta med soveposer og sovemadrasser. Men for sikkerhets skyld, klarer med utleier om antallet personer før du ankommer med hele fotballaget.

På tross av at Norgesferie gjerne er dyrt, og spesielt hvis man inkluderer heiskort, kan det altså med litt planlegging være helt overkommelig på budsjett. Og hvis du samtidig har i bakhodet at verdens dyreste heiskort i Banff National Park i Canada begynner på 2780 kroner dagen, virker de norske skianleggene plutselig ganske rimelige.