Slik pruter du best mulig i ferien

Er du på ferie kan du kommer over at du må prute litt for å få varen billigere. Her viser vi deg noen tips for hvordan du pruter best mulig i ferien

Denne artikkelen kan inneholde annonser/annonselenker - les mer

Norge er et land der de fleste varer har en fastpris. Det resulterer i at vi ikke er vant til en prutekultur. I mange tilfeller oppfatter vi pruting som frekt og vi syns det er ubehagelig.

Pruting er sosialt akseptert i de fleste kulturer rundt om i verden, og det er på mange måter oppfattet som et sosialt spill mellom to parter, nemlig selger og kunde.

Når en nordmann reiser på ferie til land som blant annet Tyrkia, Hellas og Thailand, ender det derfor opp med at man betaler overpris for en vare på grunn av lite prutekunnskap.

Hvor kan man prute?

Det er ikke alle plasser det passer seg å prute. Er du på et vestlig kjøpesenter er det ikke like vanlig med pruting. Som regel er det fastpriser på vestlige kjøpesenter over hele verden. Men det er som vanlig på grunn av at varene er originale og dermed koster det samme som i Norge.

Om du befinner deg på et lokalt marked eller i en butikk der turister som regel oppholder seg er pruting en selvfølgelighet. Det er mye enklere og få gjort et godt kjøp om varene er lokalproduserte. Det gjelder blant annet lokale tepper, håndarbeid/trearbeid. I sjeldne tilfeller kan det også gjelde lokalprodusert mat og godsaker også.

Smil og vis respekt!

For norske øyne kan pruting oppfattes som en skremmende opplevelse. Det kan ofte være kroppsbevegelsene til selger, og hans ivrige vesen som er grunnen til det. Det er et godt innøvd salgstriks som gjør at kunden gir seg fortere.

Selgeren pruter hver eneste dag med både erfarne og uerfarne prutere, og har dermed lært mange knep som gjør at kunden gir seg fortere.

Det som er sannheten er at pruting oftest er det morsomste selgeren vet. Det gir han et innblikk i en helt annen kultur og bidrar til at han blir kjent med turister fra hele verden. Det er svært sjeldent at det blir amper stemning under pruting.

Respekt og et godt smil er nøkkelen for å få varen til den prisen du ønsker. I land i Midtøsten og Asia er det sosialt uakseptabelt og miste ansikt, og derfor skal man ikke heve stemmen til selgeren om man ikke blir enig.

Det viktigste er å vise stor respekt og smile når man pruter. Still han spørsmål om familien, og om han som person. Det er som regel til din store fordel, og kan gjøre så han gir deg en god pris.

Gjør forarbeid

Det kan være lurt å gjøre litt forarbeid. Søk på internett etter opplysninger om det lokale markedet. I typiske turistland finnes det som regel to typer markedet, et for de lokale og et for turister. Der flere turister går er som regel kostnadsnivå betraktelig høyere.

På internett kan du finne priseksempler som bidrar til at du får en bedre oversikt. Har du oversikt over de realistiske prisnivåene er det enklere og forhandle pris med selgeren. Det ender som regel opp med at han gir deg samme pris som du nevnte, eller litt under.

Hvis du kjenner noen lokale kan det også være lurt å ha med dem når du skal handle.

En ting som er dyrt i Norge er elektronikk. Derfor kan det lønne seg å kjøpe kopivarer når man er i utlandet. Det kan være utstyr til datamaskin, instrumenter, mobiltelefoner. Det kan også gjelde småutstyr som minnepenn, lokk til kamera, osv. Som regel koster det mindre enn i Norge, og kan ha en brukbar kvalitet. Bruk derfor internett for å kjøpe litt prisundersøkelse som du kan ha med deg til selger.

Mange butikker selger samme vare

Det finnes ingen lov som tilsier at du MÅ handle av denne selgeren. Blir dere ikke enig om pris finner du garantert en annen butikk med samme eller lignende vare. Om prutingen har vart lenge, og dere ikke kommer noen vei, gå til en annen butikk.

Det kan hende at selgeren selger varen til prisen du ønsket. Det kan også hende at han ikke gjør det. Da går du til neste butikk der du kan begynne å prute igjen. Det kan også være lurt at du forteller om situasjonen i den andre butikken, og kanskje den nye selgeren gir deg varen til den prisen.

Hvor mye skal du prute?

Det finnes ingen fasit på hvor mye du skal prute. Se an butikken du er i og se an selgeren. Der flest turister handler går det som regel an å prute mest også. Begynn med f.eks. 50-60% av prisen på varen. Det gir et større prutegrunnlag og du får dermed sett an selger.

Noen ganger får du ikke prutet med enn 5-10% av prisen, men det kan derfor være lurt å kjøpe flere varer fra samme butikken. Den totale prisen kan dermed bli meget bra.. Men husk på at det er her viktig å vise stor respekt, og forstå at selgeren også har en innkjøpspris og forholde seg til.

Pruting er ikke for alle, og flere undersøkelser viser at Nordmenn generelt ikke er noe flink til å prute. Noen pruter litt, men gir seg ganske lett. Andre derimot velger og ikke prute i det hele tatt.